BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’den Bedelli Çıkışı: 100 Bin Lira Ödesin

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, bedelli askerlik düzenlemesine ilişkin, “Tek bir rakam olmamalı. Herkes için 15 bin olmamalı. Gelir düzeyine göre olsun. Eğer asgari ücretle çalışıyorsa o 5 bin lira ödesin. Aylık geliri 100 bin lira ise o da 100 bin lira ödesin. Yani bu adalet sağlansın” dedi.

“TEK BİR RAKAM OLMAMALI, ASGARİ ÜCRETLİYSE 5 BİN LİRA ÖDESİN”

Destici, söz konusu düzenleme için üzerinde durulması gereken asıl meselenin 15 bin lira konusu olduğunu ifade ederek, “Öbür taraftan bu husus ile ilgili dile getireceğimiz bir şey de yaş 25, 15 bin lira meselesi. Tek bir rakam olmamalı. Herkes için 15 bin olmamalı. Gelir düzeyine göre olsun. Eğer asgari ücretle çalışıyorsa o 5 bin lira ödesin. Aylık geliri 100 bin lira ise o da 100 bin lira ödesin. Yani bu adalet sağlansın. Siz, asgari ücretli ile Türkiye’nin en zengininin çocuğunu aynı fiyata, 15 bin liraya bedelli askerlik yaptırırsanız bence bu adil ve doğru olmaz. Mutlaka bunun Mecliste teklif getirilirken ve görüşülürken komisyonlarda bu şekilde buradaki düzenlemelerin yapılması lazım.” dedi.

İHTİYAÇ OLAN YERLERE YOLLANSIN

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bazı meslek kollarında çalışan insanlara ihtiyaç duyabileceğine de değinen Destici, silahlı kuvvetler tarafından belirlenen bazı meslek grubu üyelerinin bedelli yerine bizzat kısa dönem gibi 6 ay süreyle ihtiyaç olan yerlerde görevlendirilip, bedelli askerlikten yararlanmak isteyen gençler arasında oluşacak yoğunluğun azaltılabileceğini savundu.

Bedelli Askerlikte 28 Gün Şartı Kalkarsa Ücret Artabilir

Milyonlarca gencin gözü kulağı bugün bedelli askerlik düzenlemesinin görüşüleceği TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda olacak. Bedelli askerlik düzenlemesinin de içinde bulunduğu Torba Yasa Teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Yaklaşık bir buçuk milyon gencin beklediği bedelli düzenlemesinden “28 günlük zorunlu askerlik” şartının kalkıp kalmayacağı da komisyondaki görüşmeler sırasında ortaya çıkacak.

28 GÜN ŞARTI KALKARSA BEDEL ARTABİLİR

AK Parti, MHP’li üç üyenin desteğiyle komisyonda çoğunluğu oluşturuyor. MHP Lideri Devlet Bahçeli, geçen hafta “Bedelli olacaksa 28 güne ne gerek vardır? Bu kadar zahmete lüzum olacak mıdır? Adı üstünde bedelse verilir, sonuçta ilgililer terhis edilir” demişti. Bahçeli’nin mesajının ardından 28 günlük temel eğitimin kaldırılmasına yönelik beklenti güçlendi. Ancak temel eğitimden vazgeçilmesi durumunda 15 bin liralık bedelin arttırılması olasılığı da bulunuyor. MHP’li yetkililer dün akşam itibariyle kendilerine herhangi bir değişiklik bilgisi verilmediğini belirtti. Bu konudaki son karar için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşü de bekleniyor.

Gaziantep’te Genç Kadın, Definecilerden Kurtardığı 2 Asırlık Mağarayı Kafeye Çevirdi

Gaziantep’te, ev hanımı Aynur Zorkirişci, 150 yıllık Antep evi restore ederek otele, evin altında bulunan ve yaklaşık 2 asırlık olduğu tahmin edilen mağarayı ise kafeye çevirdi.

DEFİNE AVCILARININ HEDEFİNDE OLAN BİNAYI TAHRİBATTAN KURTARDI

Gaziantepli kadın girişimci Aynur Zorkirişci, çocukluk hayali olan Antep evlerinden birini restore etmek amacıyla satın almıştı. Eyüpoğlu Mahallesi’nde bulunan 150 yıllık Antep evinin define avcılarının hedefinde olan binayı tahribattan kurtaran girişimci ev hanımı, yaklaşık 40 ay önce binayı restore çalışmalarına başlamıştı.

BAHÇEDEKİ TOPRAĞI KAZAKEN MAĞARANIN GİRİŞİNİ BULDU

Uzun süren restorasyon işlemlerinin ardından harabe olan ev butik otel haline getirilerek turizme kazandırıldı.
Kulaktan kulağa dolaşan rivayetler üzerine evin altında olduğu söylenen mağarayı araştıran Aynur Zorkirişci’nin oğlu Cengiz Zorkirişci ile birlikte, bahçedeki toprağı kazarken mağaranın girişini bulmuştu.

2 ASIRLIK MAĞARA, KAFE OLDU

Yaklaşık 2 asırlık olduğu tahmin edilen mağaranın sarnıç olarak kullanıldığı tahmin edilirken, günümüzde kafe olarak otel içerisinde hizmet vermeye başladı. Bahçeyi ve mağarayı ise yöresel yemek ve eşyaların tanıtılıp, sunulduğu bir mekan haline getirmeyi planlayan Zorkirişçi, otelin 8 oda ve 20 kişi kapasiteli olduğunu belirtti.

RESTORASYONU TAM 40 AY SÜRDÜ

Zorkirişçi, ” Hayallerim bir süre sonra gerçek oldu. Aldığım zaman çok harabe ve çok kötü bir haldeydi. Bir şeyler başarmaya çalıştık ve burası 16 yataklı bir butik otel haline geldi. Buranın restorasyonu tam 40 ay sürdü. Bebekler bile 40 haftada doğarken burası 40 ay sürdü ve çok yordu. Bu süreçte çok engellere takıldık tescilli bir bina olduğu için çok sıkıntı zamanlarımız oldu ama yine de Belediye ve diğer kurumların destekleri ile rahat bir süreç olarak bitirdik” dedi

“GEÇMİŞTE SARNIÇ OLARAK KULLANILMIŞ”

Otel içersinde bulunan mağaranın geçmişte sarnıç olarak kullanıldığını vurgulayan Zorkirişçi, “Mağaranın bilgisini ise, bu evin sahiplerinden öğrendik. Geçmişine dair bahsettiler. Ondan dolayı bir uç bulduk ve yapmaya karar verdik. Açalım ne göreceğiz dedik. Açtık ve böyle güzel bir yeri turizme kazandırdık. Aslında geçmişte sarnıçmış burası sonradan kapatılmış. Bizde insan gücü ile 40 traktör enkaz çıkararak bu mağaraya ulaştık. Mağarayı kafe yapmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu

“BÖLGENİN TAMAMEN MAĞARA OLDUĞU SÖYLENİYOR”

Butik otel yapılan bölgenin tamamının alt kısmında mağara olduğunun söylendiğini belirten Zorkirişçi,” Bundan sonraki hedefimiz turizme güzel bir şey kazandırdığımız için artık insan kazanmak ve insan tanımak istiyoruz. Misafirlerimizi güzel ağırlamak ve iz bırakmak istiyoruz. Hedefimiz ticari kazançtan çok insanlar memnuniyet ile ayrılsın istiyoruz. Zamanla geliştirmek istiyorum. Zamana bırakmak lazım çünkü bu bölgenin altının tamamen mağara olduğu söylenir” diye konuştu.

MİSAFİRLERİNİ BEKLİYOR

Öte yandan turizme kazandırılan binada antep yemekleri ile misafirleri beklediğini söyleyen Aynur Zorkirişçi, çeşitli hizmetler verdiği otelinde Gaziantep’e gelecek misafirlerini bekliyor.

3600 Ek Gösterge Nedir? Maaşlarda Değişiklik Olacak Mı? Kimler Yararlanacak?

3600 ek gösterge kimleri kapsıyor, ne zaman maaşlara ek gösterge zammı yansıyacak, 3600 ek gösterge son durum ne, 3600 ek gösterge zammı yürürlüğe girdi mi son haberleri ve ek gösterge zammı ile yeni gelişmeleri sizler için derledik.

Memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli yeri olan unsurlardan biri olan ek gösterge ne kadar yüksek olursa maaş o kadar artar. Bu nedenle ek gösterge zammı hakkındaki tüm gelişmeler binlerce kişi tarafından yakından takip ediliyor. Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık göstermektedir. Ek göstergesi 3600 olan bir memur ile, 2500 olan bir memurun alacağı zam oranı ya da maaş miktarı aynı olmayacaktır.

İKRAMİYELER DE ARTACAK

Ek göstergelerin 2200’den ve 3000’den 3.600’e çıkarılmasıyla birlikte polis, öğretmen, hemşire, din görevlisi ve şube müdürlerinin emeklilik ikramiyeleri ve emekli maaşları ciddi oranda artacak. Kıdem ve dereceye göre değişmesine rağmen ortalama olarak polislerde emekli maaşı 500 lira ikramiye ise 17 bin lira artacak. Öğretmenlerde de en az emekli maaşı artışı 500 lira olacak ve ikramiyelerdeki artış 13 bin lirayı geçecek. Ek göstergesi 2200’den 3.600’e çıkacak personelde ikramiye artışı 20 bin lirayı geçecek.

Dördün biri derecedeki 25 yıllık 3000 göstergedeki bir memurun 77 bin liralık ikramiyesi 3.600 ek göstergede 94 bin liraya çıkacak. 30 yıllık kıdemdeki memurda ikramiye 92 bin liradan 113 bin liraya yükselecek. Memurların kıdem süreleri ve derecelerine göre artışlar değişecek. Ancak ortalama rakamlara baktığımızda emekli maaşındaki artışların 500 lira, ikramiyedeki artışların da 17 bin lira civarında olacağı görülüyor.

MESLEKLERE GÖRE ARTIŞLAR

Birinci dereceden 30 yıllık polis emeklisinin aylığı 637 lira artacak. Emekli ikramiyesi Fiili hizmet zammı ile birlikte 27 bin 13 lira artacak. 25 yıllık polis emeklisinde artışlar ise maaşta 592 lira, ikramiyede 22 bin 739 lira olacak.

Birinci dereceden 30 yıllık emekli öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin emekli aylıkları 569 lira ikramiyeleri 20 bin 516 lira artacak.

12 MİLYON EMEKLİYE TEMMUZ ZAMMI

SSK ve Bağ-Kur emeklisi 6 aylık enflasyon değişimi kadar Ocak ve Temmuz’da zam alırken memurlar ve memur emeklileri de toplu sözleşmede belirlenen oran kadar Ocak ve Temmuz’da zamlı maaş alıyor. Memur emeklilerine ayrıca oluşan 6 aylık enflasyon toplu sözleşme zammından fazla ise fark da ödeniyor. Bu yıl da Temmuz ayında emeklilerin tümü zamlı maaş alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin hangi oranda zam alacakları 3 Temmuz’da açıklanacak Haziran enflasyonu ile belli olacak. Ancak bu güne kadar 5 aylık enflasyon belli oldu. Bu oranda 6.39 oldu. Bunun üzerine bir aylık enflasyon da eklenecek. İkramiyelerin ilk bölümü Ramazan Bayramı öncesi ödendi. İkinci bin liralık bölüm ise Kurban Bayramı öncesi ödenecek.

Öğretmen, Vaiz ve Avukat emeklilerinin 2018 yılı maaş ve ikramiye miktarları;

EK GÖSTERGE NEDİR?

Ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli yeri olan unsurlardan bir tanesidir. Ek göstergelerin yüksek olması emekli aylığı ve ikramiyesinin de yüksek olması demektir. Bu nedenle memurlar bulundukları unvanların 1 inci derece kadroları için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını istemektedirler. Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık göstermektedir. Ek göstergesi 3600 olan bir memur ile ,2500 olan bir memurun alacağı zam oranı ya da maaş miktarı aynı olmayacaktır.

Ek gösterge rakamı 3000 olan öğretmen ve hemşireler özellikle ek göstergelerin artışını beklemekteydi. Ek göstergenin özellikle emeklilik haklarına etkisinin fazla olması nedeniyle, memurlar emekli olmadan önce 3600 ek göstergeli bir göreve atanma ya da ek göstergelerinin bu düzeye çıkarılması isteği oluşturmaktadır. 657 sayılı Devlet Kanunu’na tabi olan öğretmen, polis, din görevlileri, hemşireler gibi birçok meslek grubu ek göstergelerin artışını dört gözle bekliyorlardı.

EK GÖSTERGE 3600 OLURSA NELER DEĞİŞECEK?

Ek gösterge hemşire ve öğretmenler için 3000’den 3600’e çıkarsa memur maaşları, emekli aylığı ve emekli ikramiyesinde büyük değişiklikler olacak. Ek göstergenin yükselmesi ile meydana gelecek maaş değişikliği aşağıdaki gibidir;

Ek gösterge 2200’den 3600’e çıkarsa;

AYLIK NET MAAŞ 23 TL

EMEKLİ MAAŞI 641 TL

EMEKLİ İKRAMİYESİ 123 BİN 121 TL

Ek gösterge 3000’den 3600’e çıkarsa;

AYLIK NET MAAŞ -38TL

EMEKLİ MAAŞ 569 TL

EMEKLİ İKRAMİYESİ 20 BİN 516 TL

FETÖ Firarisi Akın İpek Gözaltına Alındı

FETÖ’nün en büyük finansörlerinden biri olan eski Koza Holding yöneticisi Akıp İpek, Türkiye’nin iade talebi üzerine İngiltere’de gözaltına alındı.

AÇIKLAMA BAKANLIKTAN GELDİ

TRT Haber’in haberine göre; İngiltere İçişleri Bakanlığı, Türkiye’nin iade talebi üzerine FETÖ firarisi Akın İpek’in gözaltına alındığını açıkladı. FETÖ’nün firari sanığı Akın İpek’in iadesine yönelik Türkiye’nin talebi, İngiliz Dışişleri Bakanlığının onayı ile yargıya havale edilmişti.

BAKAN GÜL “İADE EDİN” ÇAĞRISINDA BULUNMUŞTU

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, İngiltere’nin başkenti Londra’da evhapsi cezası alan FETÖ davası sanığı Akın İpek hakkında dün “Biz, ‘bunlar bağımsız Türk yargısına iade edilsin’ diyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

YAKALAMA KARARI VARDI

FETÖ çatı davasının firari sanığı Koza Holding eski yöneticisi Hamdi Akın İpek, kardeşi Cafer Tekin İpek ile annesi Melek İpek’in de aralarında bulunduğu 45 sanığın yargılandığı Koza İpek Holding davasının da sanıkları arasında bulunuyor. Firari Akın İpek hakkında yakalama kararları vardı.

FİRARİ SANIK, LONDRA’DA GÖRÜNTÜLENMİŞTİ

FETÖ’nün firari sanığı ve eski Koza Holding yöneticisi Hamdi Akın İpek, Londra’da görüntülendi.15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından, bulunduğu İngiltere’nin başkenti Londra’dan dönmeme kararı aldığını açıklayan Akın İpek, kentteki 3 ofisinde ve kendi soyadını plakasında taşıyan lüks aracı ve şoförüyle görüntülendi.

ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURMUŞTU

İpek, “terör örgütü yöneticiliği, terörizmin finansmanı, zimmet ve terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından hakkında başlatılan ceza soruşturması sırasında verilen, arama, el koyma ve kayyum atama kararları nedeniyle adil yargılanma ve mülkiyet hakları ile ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

KEFALETLE SERBEST BIRAKILDIĞI ORTAYA ÇIKTI

İngiltere Kraliyet Bassavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) “çatı davası”nın firari sanığı ve eski Koza Holding yöneticisi Hamdi Akın İpek’in 23 Mayıs’ta gözaltına alınıp mahkemeye çıkarıldığını ve kefalet ile serbest bırakıldığını bildirirken, İçişleri Bakanlığı da bu bilgiyi doğruladı.

Bedelli Askerlikte 28 Gün Şartının Kalkma İhtimali Doğdu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bedelli askerlikte 28 günlük eğitimi gereksiz bularak eleştirmesi, kanun teklifinin de seyrini değiştirme ihtimalini doğurdu. Pazartesi günü TBMM Plan Bütçe Komisyonunda yapılacak görüşmelerde bir önerge ile 28 günlük eğitimden vazgeçilmesi ve bedel miktarını ödeyenlerin hiç silah altına alınmaması eğilimi doğdu.

KOMİSYONDA HANGİ PARTİNİN KAÇ ÜYESİ VAR?

MHP’li üyeler komisyonda 28 günlük eğitimin kaldırılmasını talep ederse, AK Partş istemese bile MHP ve muhalefetin oyları değişiklik için yeterli bulunuyor. TBMM Plan Bütçe Komisyonunda AK Parti’nin 15, CHP’nin 7, MHP ve HDP’nin 3’er, İYİ Partinin ise 2 üyesi var. Komisyonun Başkanvekilliği görevinde de, MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu bulunuyor.

“BEDELLİLERİN DE ASKERLİK ANISI OLSUN”

TBMM’deki milletvekilleri arasında , bedelli askerlik yapacakların 28 gün eğitime alınması ya da hiç silah altına alınmaması şeklinde beliren iki görüşün de destekçileri bulunuyor. 28 günlük eğitimi destekleyen milletvekilleri, gençlerin kısa süreli de olsa üniforma giymesinin, vatan görevi bilinci açısından önemli olduğunu belirterek, “Askerlik görevi Türk halkı için önem taşıyan bir kavram. Anayasa’da da vatan hizmeti, hak ve ödev olarak yer alıyor. Bu görev 28 gün de olsa kışla kokusu alınarak yapılmalı, bedellilerin de askerlik arkadaşı ve askerlik anısı olsun” görüşünü savunuyorlar.

“28 GÜNDE KİMSE BİR ŞEY ÖĞRENEMEZ”

28 günlük eğitimi gereksiz bulan milletvekilleri ise “Askerlik harp sanatı. 28 günde kimse birşey öğrenemez. Bu eğitim hem verimsiz olacak, hem de yüz binlerce bedelli asker için devlet, giyim kuşamdan yemeğine kadar harcama yapacak. 28 gün askere gidecekler, uzun dönem askerlerle birlikte aynı kışlada olacağı için kadro er ve erbaşlar açısından moral motivasyon bozukluğu da yaratıyor. Özel sektörde çalışanların 28 gün iş yerinden ayrılması da hem kendisi hem de işveren açısından sıkıntıya yol açar. Bedelli 2011 ve 2014 yıllarında olduğu gibi silah altına alınmadan uygulanmalı” görüşünde birleşiyorlar.

Doğu ve Güneydoğu’da Terörden Temizlenen Yaylalarda Ekonomi Canlandı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde terör olayları nedeniyle uzun yıllardır hayvancılığın yapılamadığı yaylalarda huzurun tesis edilmesiyle birlikte besicilik faaliyetleri tekrar başladı. Terörden temizlenenen 412 yaylanın kullanıma yeniden açılmasıyla hayvancılık faaliyeti de hız kazandı.

TERÖRDEN TEMİZLENEN YAYLALAR KULLANIMA AÇILDI

2017 yılı itibari ile terör olayları ve terör örgütlerine yönelik operasyonlar nedeniyle daha önceleri vatandaşların zarar görmemesi maksadıyla kullanıma kapatılan 18 ildeki (Bitlis, Batman, Muş, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Hakkâri, Van, Siirt, Erzurum, Ardahan, Erzincan, Kars, Iğdır, Ağrı, Tunceli, Bingöl, Elazığ) 997 yayladan 412’si güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları ile terörden temizlenerek tekrar vatandaşın kullanımına açıldı.

HAYVANCILIK FAALİYERLKERİ HIZ KAZANDI

Bölgede yaylaların kullanıma yeniden açılmasıyla birlikte hayvancılık faaliyetleri de hız kazandı. Ayrıca 705 yayla kullanıma açık olmasına rağmen vatandaşlar tarafından kullanılmıyor.

BU YIL HAYVAN SAYISI GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 16 ARTTI

Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde, yayla ve meraların kullanıma açılması ile elde edilen et ve hayvansal gıdalar, bölge halkının refah seviyesinin yükselmesine ve bölgeye ekonomik anlamda önemli katkı sağlıyor. Bölgede bu yıl yayla ve meraları kullanan vatandaş sayısı geçen yıla göre yüzde 16 artış gösterdi, Yetiştirilen küçükbaş hayvan sayısında ise yüzde 16, büyükbaş hayvan sayısında yüzde 5’lik artış yaşandı.

YAYLALARDA 6 MİLYON HAYVAN YETİŞTİRLİYOR

Ülke genelinde 6 bin 370 yaylada 340 bin 590’ı yerel 48 bin 450’si göçer olmak üzere toplam 386 bin 110 vatandaş besicilik faaliyetinde bulunuyor. Bu yaylalarda hâlihazırda 4 milyon 354 bin 965’i küçükbaş hayvan, 1 milyon 620 bin 430’u büyükbaş hayvan olmak üzere yaklaşık 6 milyon hayvan yetiştiriliyor.

CHP’den Bedelli Askerlik Açıklaması: Büyük Bir İhtiyaç ve Birikme Var

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, bedelli askerlikle ilgili açıklamalarda bulundu. Erkek, “Toplumda bu konuda büyük bir ihtiyaç ve birikme var. Meclis’te konu gündeme geldiğinde grubumuz gereğini yapacaktır” ifadelerini kullandı.

“BEDELLİ ASKERLİĞE KARŞI DEĞİLİZ”

Bedelli askerlik uygulamasına karşı olmadıklarını belirten Erkek, “Toplumda bu konuda büyük bir ihtiyaç ve birikme var. Meclis’te konu gündeme geldiğinde grubumuz gereğini yapacaktır” açıklamasında bulundu.

“BEDELLİNİN MECLİS’TEN GEÇMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Geçtiğimin günlerde Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Özel, bedelli askerlik kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bedellinin Meclis’ten geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Söz verildi verilen sözün tutulması gerekir. Muazzam bir yığılma var. 16 yıldır ülkeyi yönetiyorlar ama askerlikle ilgili kalıcı bir çözüm bulamadılar. İnsanlar gelecekle ilgili planlamalarını yapamıyorlar. İtirazlarımız var, parası olana tezkere. Bu parayı ödemeyemeyecek durumlarda olanların da bundan yararlanması lazım.” dedi.

Almanya’dan Sürpriz Türkiye Hamlesi: Ekonomik Yaptırımlar Kalkacak

Son yıllarda Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında artan gerilim yavaş yavaş son buluyor. Hollanda ile bir yıldır devam eden diplomatik krizin çözüm yoluna girmesinin ardından, olumlu bir gelişme de Türkiye’nin birinci ekonomik ortağı Almanya’dan geldi.

YAPTIRIMLARIN SÜRESİ UZATILMAYACAK

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, 2017 yılının Eylül ayında Hermes kredilerine getirilen 1,5 milyar euro’luk sınırlamanın kıldırılacağını açıkladı. Alman Bakan, eylül ayında süresi dolacak olan yaptırımların tekrar uzatılmayacağını söyledi. Almanya’nın uyguladığı Hermes garantisi, yabancı müşterisi ödeme yapamaz duruma düşen ihracatçı Alman şirketlerinin zarardan korunması amacıyla getirilen bir düzenleme. Siyasi ve ekonomik belirsizliğin yaşandığı ülkelerde, Alman şirketler için söz konusu garanti büyük önem taşıyor. Türkiye ise halihazırda bu krediye en çok başvurulan ülkeler arasında yer alıyor.

TUTUKLAMALAR ALMANYA’YI AYAĞA KALDIRMIŞTI

Alman insan hakları savunucusu Peter Steudtner ve gazeteci Deniz Yücel’in de aralarında bulunduğu 5 Alman vatandaşının Türkiye’de tutuklanmasıyla, Almanya Temmuz 2017’de Türkiye’ye yönelik ekonomik yaptırım uygulama kararı almıştı. Bunun yanı Türkiye’ye silah satışının sınırlanması gündeme taşınmış ve Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği’nin güncellenmesine karşı çıkılmıştı. Öte yandan, perşembe günü Türkiye’de olağanüstü halin kaldırılmasının ardından, Alman Dışişleri Bakanlığı da internet sitesindeki Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını hafifletti. Son yapılan güncellemede, “Türkiye’de keyfi tutuklamalarla karşı karşıya kalabilirsiniz” ifadesi kaldırıldı.

YAPTIRIMLAR ALMAN YATIRIMCIYI ETKİLEMEDİ

Almanya’da ise özellikle Yeşiller Partisi olmak üzere muhalefet partileri, Alman hükümetinin Türkiye’ye yönelik yaptırımlarının “hafif” olarak nitelemişti. Berlin tarafından Hermes kredilerine getirilen 1,5 milyar euro’luk sınır yatırımcıları etkilemedi. Aksine 2016’da 1,1 milyar euro olan rakam, yaptırımın uygulandığı yıl yani 2017’de 1,46 milyar euro’ya yükseldi.

ALMANYA BİRİNCİ DIŞ TİCARET ORTAĞI

Almanya, Türkiye’nin hem ihracat hem de ithalat yaptığı ülkeler arasında büyük öneme sahip. Almanya’dan 2017’de 15.1 milyar dolar değerinde ihracat yapılırken, aynı sene içerisinde 21.3 milyar dolarlık ithalat yapıldı.

Bedelli Askerlikte 28 Günün Maliyeti 1 Milyar Lira

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu yarın bedelli askerlik düzenlemesinin de yer aldığı torba yasa teklifini ele alacak. Görüşmelerde bazı değişiklikler yapılması bekleniyor. Bunlardan biri 28 günlük askerlik süresinin kaldırılması. Sürenin kaldırılmasına Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) nasıl baktığı önem taşıyordu.

“ZAMAN AYARLAMASINI YAPMAK BÜYÜK KÜLFET”

Teklifle ilgili AK Parti kurmayları ve bakanlık temsilcilerinin bulunduğu bir toplantı yapıldı. MSB yetkilileri, hem askeri hem de bürokrasi açısından 28 günlük sürenin külfet olduğunu belirterek, kaldırılmasına sıcak baktıkları mesajı verdi.

Gerekçesini ise şöyle anlattılar: “Bedelli için 400 bin başvuru olsa bunları en az 7-8 gruba ayırıp zamanlamalarını, planlamalarını yapmak büyük külfet. Çünkü normal askerlik süresi işleyecek. Askere alış, terhis gibi şeylerin yerine getirilmesi gerekecek. Hepsini aynı anda askere almak mümkün değil. Birliklerin kapasite durumuna göre değerlendirme yapılacak. Hem personel hem de bürokratik süre açısından külfet.”

DEVLETİN KASASINA 1 MİLYAR LİRA KALACAK

Ayrıca askere alınacak olanların TSK ve devlete bir maliyeti de bulunuyor. 400 bin kişinin bedelliden yararlanacağı hesaplanıyor. Bu da yaklaşık 1 milyar liralık maliyet demek. Bu maliyet miktarı da askerlik süresinin kaldırılması düşüncesinde etkili oluyor.

Toplantıda MSB yetkilileri sürenin kaldırılmaması durumunda ise silah tutmanın yanında tarih gibi teorik bilgilerin de aktarılacağı vurgulandı.

15 BİN ÜCRET AYNI KALACAK

Bedelli askerlik düzenlemesiyle ilgili değişikliklerde ücret konusu da tartışılmıştı. Ancak bedelli askerlik için 15 bin TL olarak belirlenen ücretin aynı kalacağı belirtiliyor.