Kinoa nedir? Nasıl kullanılır?

Dünyada mucizevi bitki olarak yerini alan kinoayı yakından tanımaya ne dersiniz? İşte tüm bilmeniz gereken noktalarıyla kinoa…

Dünyada mucizevi bitki olarak yerini alan kinoayı yakından tanımaya ne dersiniz? İşte tüm bilmeniz gereken noktalarıyla kinoa…
Kinoa nedir?
 
Kinoa yenilebilir tahıla benzer ama buğdaygillerden olmayan ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakın bir bitkidir. Bolivya, Peru, Ekvador ve Kolombiya’nın And Dağları üzerindeki yörelerinde yetiştirilir. Besin değeri oldukça yüksektir. İçerisinde amino asitler bol miktarda kalsiyum, demir ve A, B, C, D ve K gibi neredeyse tüm vitaminleri bulundurur. Kendine özgü bir aromaya sahip olmamakla birlikte yoğun bir tadı da yoktur. Pirinç gibi pişirilerek tüketildiği gibi salatalarda yemeklerde ve her türlü tatlılarda da kullanılabilir.
 
Kinoa nasıl pişirilir?
 
Kinoayı ilk olarak yarım saat suda bekletin ve bol soğuk suda yıkayın. Bu sayede kabuğundaki maddenin neden olduğu acılık gidecektir. Bir ölçü kinoaya 2 ölçü sıvı eklenmelidir. Kinoa, kısık ateşte yaklaşık 15 dakika pişirilmelidir. Kinoa paketlerinin üzerinde de nasıl pişireceğinizi anlatan tarifler yer almaktadır.
 
Kinoa hangi hastalıklara iyi gelir?
 
Bitkisel gıdalar arasında en yüksek proteine sahip olan kinoa, vücudumuzun üretemediği tüm temel amino asitleri içermektedir. Kinoada bulunan lif kabızlığa iyi gelir. Kinoanın kansızlığa da iyi geldiği bilinmektedir. İçeriğindeki kalsiyum kemik ve dişleri güçlendirir. Süperoksit dismutaz enzimi ise yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır ve cildi yıpranmaya karşı korur. Doku yenilenmesini sağlarken, serbest radikallerin hücreleri hırpalamasını engelleyerek kanser hastalığını da önlemiş oluyor. Ayrıca içeriğindeki lignin pek çok kanser türlerine karşı koruyucu etki göstermekte ve kalbi güçlendirmektedir.
 

 
Kinoa nerede bulunur?
 
Türkiye’de yeni yeni tanınmaya ve tüketilmeye başlanan kinoayı büyük marketlerde bulmak mümkündür. 100’den fazla çeşidi olan kinoanın kırmızı, siyah ve beyaz olmak üzere satılan 3 türü vardır. Türkiye’de ise çoğunlukla beyazı satılmaktadır.
 
Kinoanın faydaları nelerdir?
 
Her türlü kanser riskini azaltır özellikle meme kanseri.

 
Kalbi güçlendirir.

 
Kansızlık problemi giderir.

 
Yüksek tansiyonu önler.

 
Kabızlığı önler.

 
Adet sancıları, ödem ve vücuttaki şişlikleri önler.

 
Yaşlanmayı geciktirir.

 
 
 
Kinoa salatası tarifi
 
Malzemeler
 
1 su bardağı kinoa

 
3 – 4 tane kurutulmuş domates

 
3 yemek kaşığı haşlanmış mısır

 
5-6 tane kornişon

 
Maydanoz

 
Taze soğan (İsteğe bağlı)

 
Zeytinyağı

 
Tuz

 
 
Yapılışı
 
Kinoayı iyice yıkayın ve kaynamakta olan tuzlu suda 15 dakika pişirin. Kinoa pişerken taze soğanı, maydanozu, kurutulmuş domatesi ve kornişonları küp küp doğrayın. Pişmiş kinoaları bir kaba alın ve içine doğradığınız diğer malzemeleri ekleyin. Son olarak mısırı, zeytinyağını ve tuzu ilave edip karıştırın. Afiyet olsun!
 

 
 

Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir?

Özellikle hamileliğin ilk aylarını oldukça zorlaştırabilen mide bulantılarıyla nasıl baş etmelisiniz?

Kadınlar hamileliklerinin özellikle ilk 3 ayında farklı derecelerde mide bulantıları yaşarlar. Farklı dereceler derken, kimileri hiç yaşamazken, kimileri mide bulantısından hayatını idame ettiremez hale gelir. Buna çoğunlukla sabah bulantısı dense de bu olsa olsa sabah başlayıp hiç bitmediği için olabilir. Sadece sabahları mide bulantısı yaşayan bir hamileyle hiç karşılaşmadım.


Hamilelikte mide bulantısı neden olur?

Araştırmalara göre mide bulantısı ve kusma sıklıkla şu durumlar yüzünden tetikleniyor:

Boş mide, açlık, düşük kan şekeri
Güçlü kokular
Hormonal değişiklikler ve dengesizlikler
Sindirim sisteminde hamileliğe bağlı meydana gelen değişiklikler
Yağlı yiyecekler
Fazla tatlı, şekerli yiyecekler
Vitamin ya da mineral eksiklikleri
Hareket eksikliği
Yorgunluk
Stres
Kabızlık
Hamilelik hakkında kafa karışıklığı, endişe

Mide bulantısı genellikle ilk 12 hafta sürüyor; uzmanlara göre 14. haftadan sonra mide bulantısı hala devam ediyorsa bu çözülmemiş duygusal sorunlara ya da bir sağlık sıkıntısına işaret edebilir.


Mide bulantısıyla başa çıkabilmek için öneriler

Hamileliğin ilk döneminde östrojen ve progesteron seviyeleri hızla artar. Bu dönemde beden yeni canı yaratabilmek için hummalı bir çalışma içindedir. Yeterince dinlenerek, yediğine dikkat ederek, biraz yavaşlamaya gayret ederek, hayat bir miktar kolaylaşabilir. Bunun dışında basit bir kaç önlemle mide bulantısını bir nebze de olsa hafifletmek mümkün deniyor.

Midenizi bulandıran kokulardan uzak durun. Rahatsız eden kokular her ne ise; sigara dumanı, yemek kokusu, parfüm, egzost… Bunlardan uzak durmaya gayret edin.

Yeterince hareket etmeme de mide bulantısına yol açan sebeplerden biri. Her gün 15-20 dakika açık havada yürüyüş yapmak kadar basit bir önlem bir miktar işe yarayabilir.

Evde ya da iş yerinde yardım isteyin. Evde yemeğin yapılması, daha büyük çocuklarla ilgilenilmesi gerekiyorsa ya da iş yerinde size ağır gelen görevleriniz varsa bunların yerine getirilmesi için yardım isteyebilirsiniz.

Hamilelik hakkında karışık hislere sahip olmak gerginliğinizi arttırıp mide bulantısına etki edebilir. Hamile kalmayı dört gözle beklemiş olan kadınların dahil ilk 3 aylık dönemde bu konuda şüpheleri olabilir ve bu normaldir. Bunları hissettiğiniz için suçluluk duymayın. Arkadaşlarınızla, diğer hamilelerle, doktorunuzla, terapistinizle konuşun.

Küçük miktarlarda ama sık sık bir şeyler yiyin. Protein ve kompleks karbonhidratlardan oluşan basit yiyecekler (tam buğday ekmeğine tost gibi) açlığınızı da mide bulantınızı da bastıracaktır. Sebze çubukları, ekmek üstü humus, yoğurt, tavuk suyu çorba, makarnalar, çubuk kraker gibi hafif yiyecekleri her iki saatte bir az miktarda tüketmek günde 3 büyük öğün yemekten çok daha iyi gelecektir.

Eğer dışarıda olmanız gerekiyorsa yanınızda besleyici ve rahat atıştırılabilecek şeyler taşıyın. Badem, küçük bir muz, bir elma gibi.

Şekerli içecekler ve şekerli yiyecekler kan şekerini ani bir şekilde yükselttikleri ve gerçek bir besin değeri taşımadıkları için bunlardan uzak durmanızda fayda var.

Hamile kadınlar genellikle bir şeyler içmenin (özellikle de su) mide bulantısını arttıracağını düşünür ve bundan uzak durmaya çalışırlar. Oysaki her insanın olduğu gibi hamile kadınların da belli bir miktarda su içmesi, sıvı alması gerekir. Özellikle de kusarak sıvı kaybı yaşıyorsa. İçine biraz limon sıkılmış su, taze sıkılmış portakal ya da greyfurt suları, limon sıkılmış maden suyu gibi içecekler mideyi rahatlatarak sıvı ihtiyacını gidermiş olur. Kahve ya da kutu meyve sularından içerdikleri kafein ve şeker yüzünden uzak durmak gerekir.

Kaynamış suyun içinde birkaç dakika beklemiş taze zencefil mide bulantısına iyi gelen çözümlerden biri. Günde 2 bardak içilebiliyor. Biraz balla tatlandırmak da mümkün.


Hamilelikte mide bulantısını engellemek için neler yapılabilir?

1. Egzersiz
Egzersiz yapmak sabah bulantısına en iyi gelen şeylerden biri… Kastım spor salonuna gidip ağırlık kaldırmak değil elbette ama yüzme, yoga ya da yürüyüş sayesinde harekete geçirebileceğiniz hormonlar sizi bu sorundan uzaklaştırabilir.

2. Akupunktur
Akupunktur sabah bulantıları için az çok duyulmuş bir öneri ama Asyalı kadınlar bunu yıllardır kullanıyor. Dikkat etmeniz gereken en önemli şey akupunktur uzmanınızın işinin ehli olması. Akupunktur bedene göre dikilen bir kıyafet kadar kişisel olabileceğinden tüm şikâyetlerinizi belirtmeyi de ihmal etmemelisiniz.

3. Donmuş meyve
Bulantıyı engellemek için donmuş meyvenin buzunu emmek oldukça iştah açıcı olabilir.

4. Zencefil
Zencefili pek çok formda tüketebilirsiniz. Çayını içebilir ya da yemeklerde kullanabilirsiniz. Taze zencefili çorbanızın ya da salatanızın üzerine serpebilirsiniz.

5. Nane ve narenciye kokuları
Çoğu kadın hamileyken bazı kokuların bulantılarını artırdığını keşfetmiştir. Ama bazıları da rahatlatmaya yarayabilir, özellikle de nane ve narenciye kokuları… Hoşunuza giden kokunun yağını alıp bir mendile sürerek koklayabilir, elinize ya da burnunuzun altına sürebilirsiniz.

6. Klima
Hamile kadınlar kolayca sıcaklayabilir çünkü bebek taşımak vücut ısısının yükselmesine sebep olabilir. Özellikle yazın evinizi, ofisinizi ve arabanızı mümkün olduğunca serin tutmaya çalışın. Serin ortamlarda bulunmak sabah bulantısını yüzde 40 oranında azaltıyor.

7. Kraker
Sabah kolayca ulaşmak için yatağınızın başucunda kraker, ekmek, simit bulundurmak isteyebilirsiniz. Kuru bir şeyler yemek sabah bulantısına neden olan mide asitlerini bastıracaktır. Çantanızda da biraz taşımanız hiç fena bir fikir olmaz.

Kendall Jenner ve Bella Hadid basketbol maçında

Podyumların yeni nesil yıldızlarından Kendall Jenner ve Bella Hadid basketbol maçını izledi.

Podyumların yeni nesil yıldızlarından Kendall Jenner ve Bella Hadid basketbol maçını izledi.
Podyumların yeni nesil yıldızlarından Kendall Jenner ve Bella Hadid önceki akşam Los Angeles Lakers ile Dallas Mavericks arasında oynanan maçı izledi. Saha kenarında oturan ve sık sık kameralara yansıyan ikili, güzellikleriyle salondakilerin
ilgi odağı oldu. Jenner’ın Lakers oyuncusu sevgilisi Jordan Clarkson’ın attığı her sayıyı coşkuyla kutladığı gecenin sonunda
kazanan Dallas Mavericks oldu. İki güzel model maçın ardından uzun süre hayranlarıyla fotoğraf çektirdi.
 
 
 
 
 
Kendall Jenner’dan önlük modası 
Kim Kardashian’ın kardeşi Kendall Jenner, göz kamaştırdı. ABD’li reality şov yıldızı Kim Kardashian’ın anne bir kardeşi Kendall Jenner, pazar günü Kanada’nın Toronto kentinde katıldığı bir ödül töreninde göz kamaştırdı. 
18 yaşındaki manken, “Much Music” adlı kanalın düzenlediği, en iyi klip ödül törenine katıldı. Jenner, iki yanında beline kadar çıkan derin yırtmaçları olan ve ortada  kalan kısmı önlüğü andıran elbisesiyle dikkatleri üzerine çekti
 

Hindistancevizli sufle…

Sufleyi bir de hindistancevizi ile deneyin…

Nelere ihtiyacımız var?

400 gr. süt

250 gr. taze hindistancevizi

180 gr. Tozşeker

Sufle kaplarına serpmek için tozşeker

120 gr. kajun fıstığı

100 gr. çiğ krema

4 adet yumurta

Kakule tohumu

Toz tarçın

Karanfil tohumu

Rendelenmiş muskat cevizi

Ayçiçeği yağı

Nasıl yapıyoruz?
Hindistancevizini soyup rendeleyin. Süt ve çiğ krema ile tencerede kaynatın. Sos için 5 çorba kaşığı su, tozşeker, 3 adet kakule tohumu, bir tutam tarçın, 1 adet karanfil tohumu ve bir tutam rendelenmiş muskat cevizini kaynatın. 10 dk. sonra ocaktan alıp 5 dk. dinlendirin ve süzün. Yumurtaları çırpın. Hindistancevizi sütü ve süzdüğünüz şurubu yumurtalara ekleyip kaymak kıvamında olana kadar karıştırın. 8 adet sufle kabını yağlayıp tozşeker serpin ve karışımı paylaştırın. İri dövülmüş kajun fıstığını üzerlerine serpin. Tepsiye sufle kaplarını dizin ve tepsiye 1/3’ü kadar su doldurun. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 1 saat benmari usulü pişirip soğuk olarak servis yapın.

Enfes yemek tarifleri (Pratik atıştırmalıklar)

Enfes yemek tarifleri bugün üşengeç yemek severler için geliyor. Pratik atıştırmalıklar verdiğimiz Enfes yemek tarifleri ile açlık krizlerini kolay yapımlı lezzetli tariflerle geçirebileceksiniz. İşte Enfes yemek tarifleri pratik atıştırmalıklar…

Gün içinde küçük çaplı açlık krizleri mi geçiriyorsunuz? Kim geçirmiyor ki… İşte bunun için Enfes yemek tarifleri ile pratik ama lezzetli atıştırmalık tarifleri veriyoruz. İster ofiste ister dışarıda ister evde kolaylıkla yiyebileceğiniz bu pratik atıştırmalıkların yapımları da oldukça pratik…

Sabah kahvaltılarından ya da öğle yemeklerinden 2-3 saat sonra midenizde oluşan açlığın farkındayız. Sanki hiç yemek yememişçesine oluşan bu açlığı en kolay nasıl ortadan kaldırabiliriz. Tekrar ağır yemekler yememek için ne yapmalıyız? İşte atıştırmalıklar tam da burada devreye giriyor.

İşte gün içinde rahatlıkla yiyebileceğiniz atıştırmalıklar…

Vücut tipinize göre atıştırmalık seçimi

Bayat ekmeklerden atıştırmalık

Bitter çikolatalı atıştırmalık
İllaki tatlı bir şeyler yiyeceksek bunun en sağlıklısı hiç şüphesiz ki bitter çikolatadır. Ancak bitter çikolatanın tadını acı bulanlar pek de istekli değildir. İşte onlar için harika bir tarif veriyoruz. Meyvelerle süslediğimiz bitter çikolatamızın tadı artık daha güzel…

Malzemeler
*Bitter çikolata
*Fındık
*Kuru meyve
*Badem
*Meyve çekirdekleri

Yapılışı
Öncelikle bitter çikolatanızı eritin.

ÇİKOLATA NASIL ERİTİLİR?

Bir tepsinin içine yağlı kâğıt serin. Erittiğiniz çikolatayı kaşık yardımı ile kurabiye boyutunda küçük küçük tepsiye dökün. Dilerseniz daha büyük veya daha küçük yapabilirsiniz. Bu çikolata parçaları üzerine istediğiniz kuru meyve ve yemişi serpin.
5-6 dakika oda sıcaklığında bekledikten sonra buzdolabına koyun ve 1 saat kadar bekletin. Daha sonra yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun

Evde Çikolata Nasıl Yapılır?

Yeni bir eve taşınırken olmazsa olmaz eşyalar

İlk kez döşenmemiş bir eve ya da ilk kez kendi başınıza ayrı bir eve taşındığınızda sıklıkla unutulan birkaç ev eşyası vardır. Günlük hayatınızı devam ettirmek için evinizin temel ihtiyaçlarını yerine getirmeniz yaşamınızı kolaylaştıracaktır. Sizin için yeni bir eve taşınırken öncelik vermeniz gereken en temel ev eşyalarını paylaştık.

ABONE OL

Büyük öğelerle başlayın

Büyük eşyalar, ihtiyaç listesinde en kolay hatırlanabilen ürünlerdir. Bu bakımdan büyük eşyaları mutlaka not alın.

Depolama çözümlerini unutmayın

Kitaplarınızı veya ayakkabılarınızı düzenli tutmak için yeni evinizde bir depoya sahip olduğunuzdan emin olun.

Beyaz eşyalar ve cihazlar

Bazı evler (eğer kiraladıysanız) içerisinde hazır beyaz eşyası ve cihazlar bulunur. Ancak satın aldıysanız ve içi tamamen boşsa, çamaşır makinesi, buzdolabı ve fırıngibi eşyalara öncelik vermeniz gerekir. Bu eşyaların hepsi günlük yaşamınız için çok gerekli!

Tüm banyo ihtiyaçlarınızı satın alın

Yeni eve taşındıktan sonra özellikle işe veya üniversiteye giderken temiz kalabilmek ve rahatça hazırlanabilmek için mutlaka tüm banyo ihtiyaçlarınızı satın alın. Örneğin; diş fırçası, diş macunu, şampuan gibi ve tuvalet rulosu gibi…

İlk yardım çantasını hazırlayın

Yeni evinizde bulundurmanız gereken en önemli ihtiyaçlardan biri de ilk yardım çantası. Özellikle ilk kez yeni eve çıkıyorsanız ilk yardım çantası bulundurmanız size çok yardımcı olacaktır.

Mutfak gereksinimlerini dikkate alın

Yeni bir eve taşınırken bir diğer dikkat etmeniz konulardan biride mutfak gereçleri. Özellikle ilk günlerde dağınık olan ve bir türlü toparlayamadığınız eviniz de yemek pişirmek isteyebilirsiniz. Bu noktada tabak, kase, tencere, çatal-bıçak gibi mutfak gereçlerineöncelik vermeyi unutmayın.

Klima ve vantilatörler coronavirüsün yayılmasını hızlandırıyor!

Coronavirüs salgınının azalsa da devam ettiğini belirten uzmanlar, yaz aylarında sıcaklara karşı serinlemek amacıyla kullanılan klima ve vantilatörlerin virüsün yayılmasını hızlandırabileceği konusunda uyarıda bulundu.

ABONE OL

Aydın, yaz aylarının gelmesiyle birlikte serinlemek için kullanılan klima ve vantilatörlerin coronavirüsün yayılımını hızlandıracağı için kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Klimaların ortamdaki mevcut havayı mekan içinde dağıttığı için hijyenik olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Aydın, özellikle toplu taşıma araçlar ve kapalı mekanlarda bulunacak kişilerin tedbiri elden bırakmaması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Faruk Aydın, coronavirüs vakalarının azalmasıyla birlikte normalleşme sürecine girdiğini belirterek, “Yaşam şeklimizi buna uygun şekilde düzenlememiz gerekiyor. Salgının yeniden alevlenmemesi için kapalı mekan, araç ve evlerde kullanılan havalandırma ile soğutma sistemlerinin de buna uygun hale getirilmesi gerekir.

Ev, iş yeri, alışveriş merkezi, otomobil gibi pek çok yerde klima bulunuyor. Bunlar aynı havayı soğutarak yeniden mekan içine dağıtıyor.

Bu sosyal mesafeyi de bozucu, havayı da türbülans yapar şekilde oda ve mekan içinde dolaştıracağından, bulaşın artma ihtimaline sebep olacağı unutulmamalıdır. Bu yüzden klima kullanımına aslında müsaade etmemekte yarar var” dedi.

Vantilatör sosyal mesafeyi kısaltıyor

Hastanelerde kullanılan hijyenik klima sistemlerinin havayı 3 ayrı filtreden geçirerek mekana verdiği ve kirli havayı da zemin seviyesinden emerek atmosfere saldığı için güvenli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aydın, “Ev, otomobil ve mekan soğutmaya yönelik klimalar dışardan hava almaz, mevcut havayı emer, soğutma ünitesinden geçirip soğutur ve tekrar aynı odaya verir

Hava alınıp atılmadığı için havada dolaşan mikroorganizmalar mekanda bulunan insanlar arasında sosyal mesafeyi daraltan bir etki ediyor. O nedenle kullanılmaması gerekiyor.

Vantilatör ve benzeri cihazların da aynı şekilde sosyal mesafeyi kısaltacağı için, mikroorganizmaları birbirine bulaştırabileceği için onların da böyle mekanlarda kullanılmaması gerekiyor” diye konuştu.

Toplu taşıma araçları risk taşıyor

Otobüs, dolmuş, taksi gibi toplu taşıma araçlarındaki klima sistemlerinin de coronavirüsü dağıtabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Aydın, “Birbirini tanımayan, farklı yerlerden farklı amaçlarla bir yerden bir yere gitmek isteyen insanların kullandığı bir araç tipi toplu taşıma araçları. Dolmuşlar da bunlardan biridir ve risk devam etmektedir.

Dolmuşa az sayıda insan binmesiyle çok sayıda insan binmesi arasındaki farkı ortadan kaldırmış oluyoruz.

Çünkü hava hareketini artırıyoruz. Bunun gibi hava hareketlerini düzenleyen cihazların kullanmasına bir süre daha ihtiyaç duyulmayacak şekilde bir yaşam biçimi, yeni bir normal oluşturmamız gerekiyor” dedi.

‘Klima yazın mecburen çalışacak’

Vatandaşların çoğu da klimayı yaz aylarında mecburen kullandıklarını söyledi. Coronavirüsün bulaşma riskine karşı klima kullanılan mekanlarda kişilerin kendini güvende hissedemeyeceğini söyledi.

Aydın, “Hava akımı var ve kirli, mikroplu havayı verebilir. Oradan da mikrop alırız ama klima yazın sıcak havalarda mecburen çalışacak. Ona vatandaşın yapacak bir şeyi yok” dedi.

Şuayip Akyol da, “Doktorlar klimadan bulaşıyor diyorsa kendimi güvende hissetmem. Girmem öyle yerlere. Doktorlar ne diyorsa doğru diyor. Bunun araştırmalarını onlar yapıyor. Bize de onların söylediğine uymamız lazım” diye konuştu.

Çene kemiği erimesine alternatif yöntem: Elmacık kemiği (zigoma) implantı

Çene kemiğinde erime olanlar, diş tedavisi konusunda ciddi sorunlarla karşılaşabiliyor. Zigoma implantı (elmacık kemiği) yöntemi sayesinde çene kemiğinde erime sorunu saptanan hastaların diş tedavileri problemsiz bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Çene Cerrahisi ve İmplantoloji Uzmanı Prof.Dr. Serhat Yalçın, konuyla ilgili detaylı bilgiler verdi

Zigoma (elmacık kemiği) implantları hakkında bilgiler veren Çene Cerrahisi ve İmplantoloji Uzmanı Prof.Dr. Serhat Yalçın, “Zigoma implantları uygulaması için yeterli sağlamlıkta ve kalınlıkta kemiklerdir.

Zigoma (elmacık kemiği) implantları, üst çene kemiğinde implant yapılamayacak ölçüde erime olan hastalarımıza önerdiğimiz bir tekniktir. 4,5-5 cm. uzunluğunda özel yapılmış implantlar kullanılarak uygulanan bu teknik ile çene kemikleri eriyen hastalarımızı sabit ve sağlıklı dişlere kavuşturabiliyoruz.

Zigoma implantları, normal implant uygulamalarına göre daha fazla bilgi ve deneyim gerektiren hassas bir tekniktir. Zigoma yöntemi, üst çenesinde yeterli kemiği olmayan, normal implant uygulaması yapılamayacak düzeyde kemik erimesi yaşayan hastalara yapılır. İşlem genellikle genel anestezi altında yapılsa da, bazı durumlarda lokal anestezi ile yapılabilir.

Bu işlem, mutlaka bu konuda tecrübesi olan uzman çene cerrahları tarafından uygulanmalıdır” diye konuştu.

Çene kemiği neden erir?

İmplantoloji Uzmanı Prof.Dr. Serhat Yalçın, şunları ifade etti: “Diş çekimlerinden sonra boş kalan çene kemiği, zaman geçtikçe eriyebilir. Bu erime hızı, hastanın yaşına veya hastada var olan diş hastalıklarına bağlı olarak değişebilmektedir.

Çene kemiğinin erimemesi için kemik üzerine yük binmesi gerekir. Normalde var olan dişin çekilmesinin ardından ortaya çıkan boşluk ve yük kaybı, çene kemiğinin erimesini hızlandırır. Gerçekleştirilen implant uygulaması ile bu erimenin önüne geçilebilir. Kist, tümör vb. oluşumlar, diş sıkma, diş gıcırdatma gibi alışkanlıklar da çene kemiğinin erimesine neden olabilir” dedi.

Kaza, diş hastalıkları ve çene tümörleri de sebep oluyor

İmplantoloji Uzmanı Prof.Dr. Serhat Yalçın, “Zigoma implantlarını, diş çekimi veya çeşitli diş hastalıkları kaynaklı erimelerin tedavisinde kullanıyoruz. Ayrıca yaşanan kazalar sonucunda veya çene tümörü oluşumu gibi nedenlerle üst çenesini kaybetmiş hastaların protez yapımı sırasında da destek olarak zigoma implantlarından yararlanabiliyoruz ” ifadelerini kullandı.

Bu yöntem yaşlı hastaların kurtarıcısı

Prof.Dr. Serhat Yalçın, “Bu yöntem ileri yaştaki hastalar için avantajları olan, ideal bir yöntem. Uzun süren tedavilerin yapılamayacağı, ileri derecede kemik erimesi bulunan yaşlı hastalara kolaylık sağlıyor. Uygulama süresinin eski yöntemlere kıyasla kısa olması da hastalar için motive edici bir tablo oluşturuyor” açıklamasında bulundu.

Zigoma implantı tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Zigoma (elmacık kemiği) implantı tedavisi sonrasında hastaların dikkat etmesi gerekenler konusunda açıklama yapan Prof.Dr. Yalçın,”Hastalara, normal implant uygulamasının ardından dikkat etmeleri gereken konuları detaylı olarak açıklıyoruz. Normal implant işleminin sonrasında önerdiğimiz her detay zigoma elmacık kemiği implantı için de geçerlidir.

Hastalar uygulamadan sonra, diş hekimleri tarafından verilen ilaçları düzenli olarak kullanmalı ve birkaç gün boyunca sıcak besinlerden uzak durmalıdır.

Zigoma (elmacık kemiği) implantı yaptıran hastalara genellikle işlemden hemen sonra sabit geçici diş yapmakla bereber geçici protez dönemlerinde hiçbir koşulda sert besinler yememeleri gerekir. Hastalar mutlaka yumuşak diyetle beslenmelidir. Bunun nedeni diş implantlarına gelen yükün azaltılmasıdır. Ancak tedaviyi takiben 3 ay sonra yapılan kalıcı protezlerde normal besin tüketimine başlayabilirler.

Geçici protezlerde kırık oluşması durumunda, hastalar mutlaka diş hekimine gitmelidir. Kırık protezler, implant kaybına neden olabilir. Tüm bu uyarılara dikkat edildiği takdirde tedavi süreci kolaylaşacaktır” yorumunu yaptı.

Ekonomik avantaj sağlıyor

Yalçın, “Zigoma (elmacık kemiği) implantı uygulaması sayesinde üst çenesinde ileri derece kemik kaybı olan hastalar, konforlu bir tedavi süreciyle sabit dişlere sahip olabilirler. Zigoma implant yöntemi, daha önce yeterli kemiği olmadığı için implant yaptıramayan hastalar için de kurtarıcı oldu.

Yöntem ile kemik erimesi olan hastalara uzun sürebilen ve daha maliyetli olabilen yeni kemik oluşturma işlemlerine gerek duyulmuyor.

Her hastada var olan olan elmacık kemiklerine implantlar yerleştirilerek hastalara sabit ve hızlı protezler yapılabiliyor” dedi.

Sizin İçin SeçtiklerimizMortgage After LifeAydan Şener’in Son Hali Yürek BurktuMortgage After LifeTicket Restaurant Yemek KartıMarket ve Paket Serviste Geçen Yemek Kartı ile Vergi ÖdemeyinTicket Restaurant Yemek Kartısaç ekimi – sponsorlu reklamlarSaç ektime fiyatlarının I·nönü Mah. ne kadar olduğunu görünsaç ekimi – sponsorlu reklamlarTaboola’danTaboola’dan

Tarık İsminin Anlamı Nedir? Tarık Ne Demek, Ne Anlama Gelir?

Tarık, erkek çocuklarına sıklıkla verilen isimlerden biridir. ”Târık” şeklinde de yazılır. Dilimize Arapçadan girmiştir. Tarık isminin anlamı nedir, Kuran’ın hangi ayetlerinde geçiyor? Sizler için araştırdık.

Türkiye’de ismi Tarık olanların sayısı 36.249’dur. Bu kişilerin 8.223’ü İstanbul’da yaşamaktadır.

Tarık Ne Demek?

1- Tarık İsminin Sözlük Anlamı:

İsmin ilk anlamı: Sabah yıldızı, Venüs
İkinci anlamı: Yol, yöntem (Tarikat sözcüğünün kökeni Tarik yani Tarık’tır.)
Diğer anlamları: Gerek, gereklilik. Dava.

2- Tarık İsminin Özellikleri:

”Ta” ve ”Rık” olmak üzere iki heceden oluşur. Tarık kelimesi ”tark” kökünden türemiştir. ”Tark” kelimesi ”vurmak” ve ”ses çıkarmak” anlamına gelir.

Tarık İsmi Kur’an’da Geçiyor mu?

Kuran’ın 86. suresinin adı Tarık Suresidir. Mekke döneminde Beled Suresinden sonra ve Kamer Suresinden önce nazil olmuştur. Toplam 17 ayetten oluşur. Surenin ilk üç ayetinde Tarık yıldızından bahsedilir.

1- Tarık Suresi – İlk 3 Ayeti:

1- Yemin olsun göğe ve Târık’a / Târık Yıldızına
2- Fakat sen Târık’ın ne olduğunu nereden bileceksin?
3- O (Târık) karanlığı delen, parlak bir yıldızdır.

Bu surenin dışında Kuran’ı Kerim’in birçok ayetinde Tarık ismi geçmektedir.

2- Taha Suresi – 77. Ayet:

”Ve lekad evhaynâ ilâ mûsâ en esri bi ibâdî fadrib lehum tarîkan fîl bahri yebesâ(yebesen), lâ tehâfu deraken ve lâ tahşâ.”

”Yemin olsun ki biz Musa’ya şöyle bildirdik: Gece olunca kullarımla birlikte yola çık. Onlar için denizde kuru bir yol aç. (Firavun ve ordusu) Size yetişecekler diye korkuya kapılma ve endişelenme.”

3- Nisa Suresi – 168. Ayet:

”İnnellezîne keferû ve zalemû lem yekunillâhu li yagfira lehum ve lâ li yehdiyehum tarîkâ.”

”Dini inkar edip zulme sapanlar var ya, Allah onları bağışlamayacak, onları doğru yola iletmeyecek, hidayete erdirmeyecek.”