Kocaeli’de kan donduran dakikalar

Kocaeli’de kan donduran dakikalar

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde eli bıçaklı bir şahıs girdiği bir evde yaşayan yaşlı kadını rehin aldı. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ekipleri itfaiye aracının merdiveni ile balkonda kurtarılmayı bekleyen kadını kurtarıp, eve girerek şahsı etkisiz hale getirdi.

Olay, Kocaeli’nin İzmit ilçesi Karabaş Mahallesi Asım Efendi Sokak’ta meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, G.A. isimli bir şahıs eline aldığı bıçakla sokak üzerinde bulunan bir apartmana girdi. Şahıs ilk olarak hırsızlık amacı ile binanın 2. katında bulunan bir hukuk bürosuna girmeye çalıştı. Hukuk bürosundakilerin çabası ile içeri giremeyen şahıs apartmanın bir üst katına çıktı. Binanın 3. katında yaşayan 76 yaşındaki Emine Demir’in kapısının zilini çalan şahıs kadının kapıyı açması sonrasında üzerine yürüyerek içeri girdi. Şahıs yaşlı kadını rehin almaya çalışırken, Emine Demir evinin balkonuna sığındı.

Yaşlı kadını kurtarmak için ekipler seferber oldu

Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen polis ekipleri, evin kapısına giderek şahsa teslim olmasını söyledi. Polis ekiplerinin ikna çabalarına aldırış etmeyen şahıs evden çıkmayacağını söyledi. Daha sonra polis ekipleri olay yerindeki itfaiye aracının merdiveni ile şahsın yaşlı kadını rehin aldığı evin balkonuna ulaştı. Bir polis memuru balkona girerek şahsın yaşlı kadını kurtarması için G.A.’yı uzaklaştırmaya çalışırken, itfaiye eri yaşlı kadını merdivenin sepetine bildirdi. Daha sonra aşağı indirilen kadın ambulansa bindirildi.

Balkondan içeri giren ekipler şahsı etkisiz hale getirdi

Demir’in kurtarılmasının ardından polis ekipleri, ellerine aldıkları biber gazları ile itfaiye aracının merdiveni yardımı ile evin balkonuna çıktı. Şahıslar eve girerek şahsı etkisiz hale getirdi. Şahıs daha sonra elleri kelepçelenerek evden çıkartılarak polis aracına bindirildi. Gözaltına alınan G.A. polis merkezine götürüldü. Yaşlı kadın ise ekipler tarafından yapılan müdahalesinin ardından Kocaeli Devlet Hastanesine kaldırıldı. Yaşlı kadının herhangi bir sağlık sorununun olmadığı öğrenildi.

O anları görüntüleyebilmek için birbirleriyle yarıştılar

Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, bazı vatandaşlar evlerinin balkonunda büyük panik yaşarken sokağı dolduran bazı vatandaşlar ise o anları görüntüleyebilmek için birbirileriyle yarıştı. Vatandaşlar sosyal mesafe kurallarını hiçe sayarak ellerine aldıkları cep telefonları ile yaşanan olayı görüntülemeye çalıştı. Polis ekipleri vatandaşları olay yerinden uzaklaştırdı.

Murat Kanber – Cihan Atik

‘İyi İşler’ girişimcileri mezun oldu

‘İyi İşler’ girişimcileri mezun oldu

Kadın girişimcilere hem pazara hem de finansmana erişimlerinde destek olmayı hedefleyen ‘İYİ İŞLER: Gıda ve Elektronik Dışı Perakendede Yer Alan Kadın Girişimcileri Güçlendirme Programı’ üçüncü döneminde 26 kadın girişimci programı tamamdı.

2015 yılından bu yana kadın girişimcilerin katılımıyla genişleyen, Boyner Grup, KAGİDER ve Bank of America destekleriyle 2020 yılında üçüncüsü gerçekleşen “İYİ İŞLER: Gıda ve Elektronik Dışı Perakendede Yer Alan Kadın Girişimcileri Güçlendirme Programı” tekstil, hazır giyim, ayakkabı, çanta ve aksesuar sektörlerinde faaliyet gösteren kadın girişimcileri ve tedarikçileri sürdürülebilir iş modelleri ile işletme kapasitelerini artırmalarını desteklemeyi amaçlıyor.

Programda kadın girişimcilere iletişim, dönüştürücü liderlik, insan kaynakları yönetimi, stratejik planlama, B2B pazarlama ve fiyatlama, rakip analizi ve pazarda konumlandırma, büyüme ve yeni yatırımlar için finans kaynakları, yeni pazarlar için ağlar, kalite, sosyal sorumluluk ve kimyasal uygunluk yönetimi, sözleşme ve iş hukuku, borçlar ve vergi hukuku, dış ticaret teşvikleri, kamu teşvik programları ve elektronik ticaret konularında eğitimler sunuluyor.

Sürdürülebilir ekonomik büyüme için kadın girişimcilerin ihtiyaçlarını destekleyerek bir kapasite geliştirme planı uygulayan ‘İyi İşler’ programı dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor. Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası tarafından geçtiğimiz yıllarda örnek vaka seçilen ve Dünya Bankası’nın küresel “SheWorks” raporuna da girerek tüm dünyaya iyi örnek olarak sunulan program için, 2019 yılında New York’ta düzenlenen 63. Kadının Statüsü Komisyonu’nda özel bir oturum oluşturuldu.

Dünya çapında pek çok ödüle layık görülen, Türkiye’de kadın girişimci oranını artırmayı, mevcut kadın girişimcileri güçlendirmeyi ve kadınların hem finansmana hem de pazara erişimlerinde destek sağlamayı amaçlayan programda, bugüne kadar üçüncü dönem mezunları ile birlikte 72 işletme sahibi kadın girişimci bireysel ve kurumsal kapasite geliştirme eğitimlerini başarıyla tamamlayarak sertifikalarını aldılar.

İzmir Kuş Cenneti için Başbakan talimatı

İzmir Kuş Cenneti için Başbakan talimatı

İzmir Kuş Cenneti’nin ‘milli park’ statüsüne kavuşturulması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazan Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı’ya, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden yanıt geldi.

İzmir Kuş Cenneti’nin ‘milli park’ statüsüne kavuşturulması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğana mektup yazan Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı’ya, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden yanıt geldi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncılıoğlu imzasıyla gelen yazıda, Başbakanlık İletişim Merkezi’ne gönderilen 23 Mart 2012 tarih ve 154691 sayılı başvurunun Genel Müdürlükçe incelendiği ve başvuru doğrultusunda İzmir Kuş Cennetinin 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamında değerlendirilmesine ve incelenmesine yönelik çalışmaların başlatılmış olduğu bilgisi verildi.

İzmir Kuş Cennetinin milli park ilan edilmesinin İzmir için en önemli çevre koruma projesi olacağını söyleyen Prof. Sıkı, çocuklara ve torunlara bırakılabilecek en önemli doğal mirasın, Gediz Deltası’ndaki İzmir Kuş Cenneti olduğunu belirtti.

Başbakan’ın talimatı sayesinde kuş cennetinin milli park ilan edilmesiyle birlikte geleceğinin teminat altına alınacağını vurgulayan Sıkı, “Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğanın talimatıyla başlatılan İzmir Kuş Cennetinin milli park ilanı gerçekleştiğinde; öncelikle İzmir ilk milli parkına kavuşmuş olacak ve İzmir Kuş Cennetinin kamuoyundaki saygınlığı artacak. En önemlisi de milli parkın kendine özgü bütçesi, buranın yönetim ve denetiminden sorumlu milli park müdürü tahsis edilerek, kuş cennetinin geleceği teminat altına alınmış olacaktır” dedi.

3 ton eski peyniri satmaya çalışan gıda teröristi serbest kaldı

3 ton eski peyniri satmaya çalışan gıda teröristi serbest kaldı

Denizli’nin Honaz ilçesinde, piyasadan topladığı son tüketim tarihi 3-5 yıl geçmiş 3 ton peyniri, yeniden ambalajlayarak satmaya hazırlanırken yakalanan şüpheli serbest bırakıldı.

Denizli İl Jandarma Komutanlığına bağlı Honaz İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri ve jandarmanın dedektifleri olan Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) tarafından yapılan araştırmada, Honaz’ın Karateke Mahallesi’nde yaşayan Ramazan C’nin (27) piyasadan son kullanma tarihi geçen süt ve peynirli toplayarak tekrar piyasaya sürdüğü tespit edildi. Halk sağlığı ile oynayarak halksız kazanç elde elden gıda teröristinin üretim yaptığı depoya yapılan operasyonda, yeniden ambalajlanarak piyasaya sürülmeye hazırlanan 3 ton peynir ele geçirildi. Son kullanma tarihi 3 ila 5 yıl önce geçmiş peynirleri cüzzi bir ücretle toplayıp güncel fiyattan satan Ramazan C, gözaltına alınarak sorgulanmak üzere İlçe Jandarma Komutanlığına götürüldü.
3 ton kullanma ömrü peyniri vatandaşın sofrasına ulaştıramadan yakalanan şüpheli, jandarmadaki sorgusunun ardından adliyeye çıkartıldı. Savcılık tarafından tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen Ramazan C., adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Mehmet Barlas – Köksal Kılınç
 

Kazada otomobilde sıkışan eşinin elini bırakmadı

Kazada otomobilde sıkışan eşinin elini bırakmadı

Muğla’nın Fethiye İlçesinde meydana gelen tek taraflı trafik kazasında otomobilde sıkışan çifti itfaiye kurtardı. Kurtarma sırasında Alim Oduncu eşinin elini bırakmadı.

Edinilen bilgiye göre, Alim Oduncu idaresindeki 48 V 6590 plakalı otomobil, Muğla – Fethiye Karayolu İnlice plajı kavşağında, direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yolun sağındaki şarampole düştü.
Kaza sürücü Alim Oduncu ve yanında buluna eşi Gülay Oduncu yaralandı.
Kazayı gören çevre sakinleri 112 Acil Çağrı Merkezinden yardım istedi. Olay yerine Muğla Büyükşehir Belediyesi Fethiye İtfaiye Grup Amirliği, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi.
Olay yerine gelen itfaiye ekipleri otomobilde sıkışan Oduncu çiftini uzun uğraşlar sonucu sıkıştıkları yerden çıkardı. Kurtarma çalışması sırasında sağlık ekiplerinin ikazlarına rağmen Alim Oduncu eşi Gülay’ın elini bırakmadı. Yaralılar 112 Acil Ambulans ile sağlık kuruluşlarına kaldırıldı.

Can Bartu için saygı duruşunda bulunulacak

Can Bartu için saygı duruşunda bulunulacak

A Milli Takım’ın ve Fenerbahçe’nin efsane ismi Can Bartu 83 yaşında hayatını kaybetti.

Türkiye Futbol Federasyonu, profesyonel lig müsabakalarında Can Bartu’nun vefatı sebebiyle saygı duruşundu bulunulacağını açıkladı.

TFF’nin resmi internet sitesinden Can Bartu’nu vefatıyla ilgili yayınlanan mesajda şu ifadelere yer verildi:

“A Milli Takımımız ve Fenerbahçe Spor Kulübü’nün efsane isimlerinden Can Bartu’yu kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ay-yıldızlı formayı 26 kez giyip 6 da gole imza atan, Fenerbahçe kulübünde uzun yıllar oynayan ve ülkemizi İtalya’da da temsil eden, sporu bıraktıktan sonra yazarlık ve yorumculuk yapan Can Bartu, 83 yaşında hayata gözlerini yumdu. Can Bartu’nun vefatı sebebiyle, 12-15 Nisan 2019 tarihleri arasında oynanacak olan bütün Profesyonel Lig müsabakalarında saygı duruşunda bulunulacak.

Türk sporuna çok değerli katkılarda bulunan merhum Can Bartu’ya Allah’tan rahmet; Ailesi, sevenleri, başta Fenerbahçe camiası olmak üzere tüm spor ailesine başsağlığı ve sabır dileriz.”

Korona virüs boza satışlarını arttırdı

Korona virüs boza satışlarını arttırdı

Kış mevsiminin vazgeçilmez içeceği olan ve bağışıklığı güçlendiren bozanın satışları korona virüs pandemisinde patladı. Siparişlere yetişmeye çalışan Bursalı bozacılar probiyotik özelliği olan ürünlerini yurt dışına da ihraç ediyor.

Enerji veren, hazmı kolaylaştıran, emziren kadınlarda süt yapıcı özelliği olan, vitamin kaynağı bol olduğundan sporculara tavsiye edilen, zihni geliştiren, öksürüğü yok eden boza, korona virüs salgınıyla birlikte en fazla rağbet gören ürün oldu.

1950 yılından beri Bursa’da üretim yapan Ömür Boza, darı, mısır ve çavdardan ürettiği ürünleriyle Türkiye’nin dört bir yanındaki vatandaşın damağına hitap ediyor. Glütensiz üretimiyle çölyak hastalarının ilk tercihi olan bozanın içerisindeki yararlı mikro organizmaların faydaları ise saymakla bitmiyor. Ayrıca, bozanın 4 çeşit meyvelisini üreten firma, yurt dışına da eşsiz lezzeti ihraç ediyor.

Dünyayı kasıp kavuran korona virüs salgınında vatandaşların korunmak için her uyarıyı, her öneriyi araştırdığını bunun sonucunda da boza satışlarının arttığını belirten Ömür Boza Genel Müdürü Atakan Kuşku, “Bursa’da üretim yapan 70 yıllık boza firmasıyız. Biz ürünlerimizi darı ve mısırın birleşmesiyle üretmekteyiz. Ancak bu çavdar olarak da bazen yöresel olarak da farklılık göstermektedir. Bizim darı ve mısır olarak üretmemizin sebebi, müşteri talepleri doğrultusunda çölyak hastaları için glütensiz boza üretmekteyiz. Şu anda bütün ürünlerimizi glütensiz olarak müşterilerimize sunmaktayız. Ürünlerimizin içerisinde yararlı mikro organizmalar sayesinde fermantasyon teknolojisini kullanarak doğal probiyotik halde müşterilerimize ulaştırıyoruz. Son zamanlarda korona virüs salgınından dolayı insanların doğal ürünlere çok fazla rağbet göstermesi bizim de satışlarımıza yansıdı. Bizlerde üretim tesisimizi ona göre kapasite arttırmaya gittik. Artan müşteri taleplerine yetişmeye çalışıyoruz” dedi.

Boza için yapılan araştırmalardan da bahseden Kuşku, “Görülüyor ki, probiyotik bakımından faydayı bir üründür. Probiyotik bir ürün olduğu için sindirim ve bağışıklık sistemine iyi geldiğini biliyoruz. Öksürük tedavisinde sıkça kullanılmaktadır. Emziren annelerden süt arttırmak ve enerji depolamak için kullanıldığını biliyoruz. Hatta, Osmanlı zamanında savaşlarda cephelerde çatışan kişilerin arkasından bozacıların olduğu söylenmektedir. Üniversiteler aracılığı ile yapmış olduğumuz bir araştırmaya göre, bozanın içerisinde potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor, demir, bakır ve çinko olduğu kanıtlanmış oldu. Hatta bir çinko deposu olarak da adlandırılmaktadır” şeklinde konuştu.

İnsanların korona virüsünden korunabilmesi için bağışıklık sistemini güçlü tutmaları konusunda sağlık çalışanları sık sık çağrıda bulunduğunu hatırlatan Kuşku, “Tabi ki bizim ürettiğimiz boza, bir ilaç değil. Ancak sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için, içerisindeki faydalı mineralleri almaları için en doğal yol boza tüketimidir. Ayrıca ezberleri bozarak bozanın 4 çeşit meyvelisini ürettik. Kışın vazgeçilmez içeceklerinden olan boza artık yazın da içilebilecek. Bozaya vatandaşların 12 ay boyunca ulaşabilmesi için her geçen gün yeni ürün arayışlarımız devam ediyoruz. Yılda 5 bin tonun üzerinde boza satışı gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Abdullah Çibir
 

Telefon tamircisinden korona virüse karşı sıra dışı önlem

Telefon tamircisinden korona virüse karşı sıra dışı önlem

Kastamonu’nun Cide ilçesinde telefon tamirciliği yapan Ramazan Işık, giderek artış gösteren korona virüse karşı sıra dışı bir önlem aldı. Işık, dükkanının her yerini poşetlerle kaplayarak korona virüse karşı tedbirini arttırdı.

Çin’in Wuhan kentinden tüm Dünyaya yayılan ve ülkemizde de giderek artış gösteren korona virüse karşı akılamaz önlemler alınmaya devam ediyor. Bu kasamda Kastamonu’nun Cide ilçesinde telefon tamirciliği yapan Ramazan Işık, dükkanında sıra dışı önlem alarak hem kendisini hem de müşterilerini korona virüse karşı korumayı amaçlıyor. İstanbul’dan çok sayıda insanın Cide ilçesine gelmesinden sonra tedbirlerin üst düzeye çıkarıldığı Cide ilçesinde esnaflarda kendi düzeylerinde önlemlerini almaya devam ediyor. Hem kendini hem de müşterilerini korumak için Cide’de telefon tamirciliği yapan Ramazan Işık, dükkanını poşetlerle kapladı. Açtığı küçük gözden telefon ve para alışverişi yapan Ramazan Işık, ayrıca dükkanını sık sık dezenfekte ederek korona virüse karşı önlemini almış oldu.

Dükkana gelen müşterilerin bazıları, korona virüse karşı alınan önlemi yerinde bularak teşekkür ederken, bazı müşterilerde alay ederek gülmekten kendisini alamadı. Tüm bunlara rağmen Ramazan Işık, vatandaşları uyararak, herkesin kendisine göre önlemlerini alması gerektiğini savundu.

“Korona virüsten korunmak için böyle bir önlem aldık”

Cide’de telefon tamirciliğiyle uğraştığını söyleyen Ramazan Işık, “Telefon tamirciliği yaptığım için günde birçok insan dükkanımıza gelip gidiyor. Hem dükkanımıza gelen müşterilerimizin sağlıkları açısından hem de kendi sağlığımız açısından korona virüsü müşterilerimize bulaştırmamak için bu şekilde bir önlem aldık. Telefonlarımızı küçük bir gözden alıp teslim ediyoruz. Para alışverişimizi de bu küçük gözden yapıyoruz. Dükkanımıza gelen insanlarımızın bizlere herhangi bir solunum yoluyla veya diğer şekillerde geçmemesi için bu önlemlerimizi aldık. Biz, kendi sağlığımızı düşündüğümüz gibi aynı zamanda müşterilerimizin de sağlıklarını düşünüyoruz. Bu virüsü hep birlikte, sadece Cide olarak değil, tüm Türkiye olarak aşarız. Ayrıca bu virüsten korunabilmek amacıyla bu tür önlemlerimizi bütün esnaflarımızın alması gerekiyor. Bu virüsten başka kurtuluş şansımız yok. Hep birlikte hijyen kurallarına dikkat edeceğiz, ayrıca ellerimizde eldiven kullanacağız, maske ile de ağzımızı kapatacağız. Kapalı alanlarda 1-2 kişiden fazla durmamaya gayret edeceğiz. Sokakta yürürken devletimizin almış olduğu yürüme kurallarına riayet edeceğiz. Devletimizin almış olduğu seyahat kurallarına riayet edeceğiz. Bu şekilde İnşallah tüm Türkiye olarak bu virüsten kurtulacağız. Biz, Cide’ye bu virüsün bulaşmaması için elimizden gelen gayreti yapıyoruz, insanlarımızda bu virüsü kendilerine ve başkalarına bulaştırmamaları için gayret etsinler. Lütfen bu konuda duyarlı olalım. İnşallah bu virüsü hep birlikte atlatacağız” dedi.

“Bazı müşterilerimiz olumlu karşılıyor baz müşterilerimizde gülüyor”

Dükkanda aldığı önlemlere karşı bazı müşterilerin olumlu karşıladığını bazı müşterilerinde kendilerine güldüğünü söyleyen Ramazan Işık, “Müşterilerimiz, aldığımız önlemleri olumlu karşılıyor ve olumlu tepkiler veriyor, güzel olmuş diyenler var. Bazı müşterilerimizde gülüp geçiyorlar. Geçtiğimiz gün kapının önünden bir bayan arkadaşımızı geçiyordu, dükkanın içerisine görünce şaşırdı ve ‘adam dükkanı ne hale getirmiş’ diyerek gülüp geçti. İstanbul’dan ilçemize gelen bir teyzemizde, ‘aferin oğlum, çok güzel önlem almışsın’ dedi. Müşterilerimizin kimisi gülüp geçiyor kimisi de olumlu karşılıyor. Ama burada gülünecek bir şey yok, lütfen dikkat edelim. Biz, bu önlemi sadece kendi sağlığımız için değil müşterilerimizin sağlığı içinde yaptık. Lütfen aldığımız önlemlere dikkat edelim” diye konuştu.

“Arkadaşımızın dükkanı hijyen kurallarına tam manasıyla uyumlu olmuş”

Müşterilerden Salih Çağlar, telefonunu tamir ettirmek için dükkana geldiğini belirterek, şöyle konuştu: “Dükkana geldim ve arkadaşa telefonumu bıraktım. Telefonun soket yerinde bir arıza vardı. Şarj yapmıyordu. Telefon dükkanı şu anda mükemmel, hijyen yönünden dört dörtlük olmuş. Bu dükkana güvenilir bir şekilde girip çıkabiliyoruz. Şu anda gördüğüm kadarıyla Cide ilçemizde arkadaşımızın dükkanı hijyen kurallarına uyumlu olmuş. Eczanelere bakıyorum, camı açmışlar, oralarda hijyen bakımından güzel olmuş. Cide, korona virüse karşı önlemini almış durumda. Marketlerimizde önlemler alınmış, duyarlı arkadaşlarımızın hepsine bu yönden teşekkür ediyoruz. İnşallah bu virüsü Cide’ye almamaya gayret ediyoruz. Bilhassa yerlere tükürmüyoruz. Dışarıda kalanlar arkadaşlarımızın yanındayken öksürmeyip, hapşırmayıp, kendilerini korumalıdır. Bu hastalığına yakınlarımıza ve arkadaşlarımıza bulaştırmamaya özen göstermeliyiz”

“Korona virüse karşı çok güzel tedbir almış”

Dükkanı çok beğendiğini belirten müşterilerden Ali Yıldırım, şunları kaydetti: “Telefoncu arkadaşımızın uyguladığı sistem çok güzel olmuş. Korona virüse karşı çok güzel tedbir almış. Bu şekilde önlem alan ilk arkadaşımız oluyor. Ondan sonra eczacılarımız bazı önlemler aldı. Bu olayların aslında marketlere de yansıması gerekiyor. Çünkü marketler herkesin birebir muhatap oldukları yerlerdir. Cide’de kaymakamımız çok güzel önlemler alıyor. Belediyemizin önlemleri oluyor. İnsanlarımızda korona virüse karşı duyarlı, tabii ki haliyle duyarsız olanlarımızda var ama onlarda inşallah kendilerine çeki düzen verir, evlerinden çıkmazlar”

Mehmet Salman
 

İran’da koronadan ölenlerin yarısı Tahran’da

İran’da koronadan ölenlerin yarısı Tahran’da

İran’da korona virüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bin 502 olurken, can kayıplarının yarısı başkent Tahran’da kayıtlara geçti.

Tahran Kent Konseyi Üyesi Nahid Hodakarami, ülke geleninde korona virüs nedeniyle hayatlarını kaybedenlerin yüzde 50’sinin Tahran’da olduğunu belirterek, “Son 6 ay içerisinde başkent Tahran’da korona virüs nedeniyle 10 bin 200 kişi hayatını kaybetti” dedi.

Bugüne kadar 20 bin 502 kişinin korona virüs salgınında hayatını kaybettiğini hatırlatan Hodakarami, kayıtlara geçilen sayılarla korona kaynaklı can kayıplarının yarısının Tahran’da yaşandığı anlamına geldiğini sözlerine ekledi. Her yaş grubunun tehlike altında olduğunu bildiren Hodakarami, İsfahan kentinde ailesi doktor olan 8 yaşındaki bir kız çocuğunun korona virüs nedeniyle hayatını kaybettiğine vurgulayarak, “Vatandaşlardan sosyal mesafe önlemi ve sağlık protokollerine uymalarını rica ediyoruz. Maske kullanmayı ve ellerini düzenli olarak yıkamayı unutmasınlar” ifadelerini kullandı. Hodakarami, ülke genelinde korona virüs salgınını kontrol altında tutmaya çalıştıklarını belirtti.

İran Sağlık Bakanlığı tarafından dün paylaşılan rakamlara göre, ülke genelinde şu ana kadar Covid-19 kaynaklı ölü sayısı 20 bin 502 kişi olarak kayda geçti.

Aynur Sena Çabuk
 

Android ile Phone7 başa oynuyor

Android ile Phone7 başa oynuyor

Araştırmaya göre 2015’te en çok kullanılan ilk iki akıllı telefon işletim sistemi Android ve Phone7 olacak.

Bu yıl sonuna kadar küresel ölçekte 468 milyon adet akıllı cep telefonu satılırken, 2012 yılı itabarıyla da bu cihazların yüzde 49,2’sinde Android işletim sistemi bulunacak.

Gartner araştırma şirketinin raporuna göre, geçtiğimiz yıl Symbian’da olan liderlik, bu yıl Android’e geçti. Android, liderliğini 2012 yılında da sürdürecek.

Symbian’ın piyasadan yavaş yavaş çekilmesi ile oluşan pazar payı, Android, RIM, Apple ve Microsoft tarafından paylaşılacak.

Gartner araştırmasına göre 2015 yılında tüm dünyada 1 milyar işletim sistemi olan mobil cihaz satılacak.

ntvmsnbc