Doğu ve Güneydoğu’da Terörden Temizlenen Yaylalarda Ekonomi Canlandı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde terör olayları nedeniyle uzun yıllardır hayvancılığın yapılamadığı yaylalarda huzurun tesis edilmesiyle birlikte besicilik faaliyetleri tekrar başladı. Terörden temizlenenen 412 yaylanın kullanıma yeniden açılmasıyla hayvancılık faaliyeti de hız kazandı.

TERÖRDEN TEMİZLENEN YAYLALAR KULLANIMA AÇILDI

2017 yılı itibari ile terör olayları ve terör örgütlerine yönelik operasyonlar nedeniyle daha önceleri vatandaşların zarar görmemesi maksadıyla kullanıma kapatılan 18 ildeki (Bitlis, Batman, Muş, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Hakkâri, Van, Siirt, Erzurum, Ardahan, Erzincan, Kars, Iğdır, Ağrı, Tunceli, Bingöl, Elazığ) 997 yayladan 412’si güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları ile terörden temizlenerek tekrar vatandaşın kullanımına açıldı.

HAYVANCILIK FAALİYERLKERİ HIZ KAZANDI

Bölgede yaylaların kullanıma yeniden açılmasıyla birlikte hayvancılık faaliyetleri de hız kazandı. Ayrıca 705 yayla kullanıma açık olmasına rağmen vatandaşlar tarafından kullanılmıyor.

BU YIL HAYVAN SAYISI GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 16 ARTTI

Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde, yayla ve meraların kullanıma açılması ile elde edilen et ve hayvansal gıdalar, bölge halkının refah seviyesinin yükselmesine ve bölgeye ekonomik anlamda önemli katkı sağlıyor. Bölgede bu yıl yayla ve meraları kullanan vatandaş sayısı geçen yıla göre yüzde 16 artış gösterdi, Yetiştirilen küçükbaş hayvan sayısında ise yüzde 16, büyükbaş hayvan sayısında yüzde 5’lik artış yaşandı.

YAYLALARDA 6 MİLYON HAYVAN YETİŞTİRLİYOR

Ülke genelinde 6 bin 370 yaylada 340 bin 590’ı yerel 48 bin 450’si göçer olmak üzere toplam 386 bin 110 vatandaş besicilik faaliyetinde bulunuyor. Bu yaylalarda hâlihazırda 4 milyon 354 bin 965’i küçükbaş hayvan, 1 milyon 620 bin 430’u büyükbaş hayvan olmak üzere yaklaşık 6 milyon hayvan yetiştiriliyor.

Van’da nisan ayının zam şampiyonu domates oldu

Özer Coşğun, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 Nisan ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıkladı. TÜFE’nin bir önceki aya göre yüzde 1,31 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 11,87 oranında artış gösterdiğini dile getiren Özer Coşğun, TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) bölgesine ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 1’lik bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 12,19 oranında artış meydana geldiğini kaydetti. Çekirdek enflasyon olarak tabir edilen özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden, mevsimlik ürünlerin hariç olduğu A grubunda yıllık değişimin yüzde 11,13; [enerji, gıda, alkollü-alkolsüz içecekler, tütün ürünleri ve altının hariç] olduğu C grubunda ise yıllık değişimin yüzde 9,42 olduğunu ifade eden Özer Coşğun, “Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 9,13’lük oran ile giyim ve ayakkabı grubunda olurken, en çok düşüş gösteren grup ise yüzde 0,02 ile haberleşme oldu. TRB2 bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 3,89’luk oranla giyim ve ayakkabı grubunda, en çok düşüş ise yüzde 0,02’lik oranla haberleşme grubunda oldu” dedi.

Coşğun, madde bazlı değerlendirme yapıldığında, yurt genelinde domatesin yüzde 61,03 ve patatesin ise yüzde 29,33’lük oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olduğunu belirterek, “Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 bölgesinde ise domates 49,89 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 17,62 oranındaki artışla patates takip etti. Patlıcan ise yüzde 45,24’lük bir oranda değer kaybederek nisan ayında TRB2 bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 47,99 oranında değer kaybeden patlıcan en fazla ucuzlayan ürün oldu” diye konuştu.

Yurt İçi ÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 0,76’lık bir artış gerçekleştiğini kaydeden Coşğun, “Bir önceki yılın aynı ayına göre ise 16,37 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1,04 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,80 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,82 düşüş ve su sektöründe ise yüzde 0,62 artış meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 0,91’lik oranla dayanıksız tüketim mallarında, en yüksek yıllık artış ise yüzde 22,12’lik oranla yine ara mallarında gerçekleşti” şeklinde konuştu. 

4 beyaz 3 kahverengi

KARADENİZ

BAYBURT REKORLA RİZE’Yİ GEÇTİ

MALİYE Bakanı Naci Ağbal’ın memleketi Bayburt’un ‘evet’ rekoru kırdığı dünkü halk oylamasına Karadeniz Bölgesi güçlü destek verdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize ‘evet’ desteğinde Bayburt ve Aksaray’ın arkasından 3’üncü sırada yer aldı.

AK Parti, bugüne kadar en güçlü desteği bulduğu Karadeniz’de 7 Haziran’da yüzde 51.7, 1 Kasım’da da yüzde 61.1 oy aldı. Bölgenin halk oylamasına desteği ise yüzde 63.2 oldu. 1 Kasım seçimleri dikkate alındığında, MHP’nin bölgede dünkü sandık sonuçlarına oy desteğinin 2.1 puanla sınırlı kaldığı gibi bir sonuç ortaya çıktı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın memleketi Bayburt yüzde 81.67’lik oy oranıyla ‘evet’ rekoru kırdı. Bayburt’u 3’üncü sıradan yüzde 75.56’lık oy desteğiyle Rize, 4’üncü sıradan da yüzde 75.16’lık oy desteğiyle Gümüşhane izledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun memleketi Trabzon’da ise 1 Kasım’da AK Parti’nin bu kentte aldığı yüzde 66.53’lük oy oranına göre dünkü halk oylamasında yüzde 66.46 destek çıktı.

SANDIĞA MHP ETKİSİ

Trabzon’un yanı sıra Rize, Samsun ve Düzce’de de halk oylamasına verilen destek 1 Kasım’da AK Parti’nin oy oranlarıyla uyumlu çıktı. Yani MHP’li ‘evet koalisyonu’nun bu kentlerde sandık sonuçlarına etkisi hissedilmedi. Buna karşılık 1 Kasım’a göre halk oylamasındaki destek Bayburt’ta 9, Gümüşhane’de 7, Çorum’da 3 puan artarken, Ordu’da ise halk oylaması desteği 1 Kasım’da AK Parti’nin aldığı oyun yaklaşık 2 puan altında kaldı.

İKİ KENT ‘HAYIR’ DEDİ

Karadeniz’de sadece iki kent ‘hayır’ dedi. Halk oylamasına Zonguldak’taki destek yüzde 49’da, Artvin’deki destek ise yüzde 46’da kaldı.

Turan YILMAZ / ANKARA

İÇ ANADOLU

‘EVET’ KOALİSYONUNDAN 2.5 PUAN GELDİ

 İÇ Anadolu Bölgesi’nden dünkü halk oylamasına 1 Kasım seçimlerinde AK Parti’nin bu bölgeden aldığı oyla uyumlu destek geldi. Birkaç ilde kendisini gösteren MHP’nin desteği ise bölge genelinde etkisiz kaldı.

AK Parti’ye 7 Haziran’da yüzde 51.9, 1 Kasım’da da yüzde 61.4 oy oranıyla destek veren bölge, dünkü halk oylamasına desteğini de yüzde 63.9 ile gösterdi. 1 Kasım seçim sonuçları dikkate alındığında MHP’li ‘evet’ koalisyonunun halk oylamasına katkısı yaklaşık 2.5 puan oldu. Bu bölgede Ankara’nın ardından ‘hayır’ diyen ikinci kent Eskişehir oldu.

KAYSERİ VE KONYA

Bölgenin AK Parti’nin kaleleri olarak nitelendirilen eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün memleketi Kayseri ile eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun memleketi Konya’da da benzer sonuçlar çıktı. 1 Kasım’da AK Parti’ye yüzde 73 oy veren Konya dünkü halk oylamasında da yine aynı oy oranını çıkarırken, Kayseri’de ise yaklaşık 2 puanlık artış oldu. 1 Kasım’da bu kentte yüzde 16.3 oy alan MHP’nin halk oylamasına desteğinin sınırlı kaldığı gözlendi. BBP’nin ‘evet’ koalisyonuna katılması da Sivas’tan yüzde 71’lik destek çıkardı.

 Turan YILMAZ / ANKARA

GÜNEYDOĞU

AK PARTİ’YE DESTEKTE ARTIŞ OLDU

GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi’nde ‘hayır’ oyları daha yüksek çıkarken, 1 Kasım seçimlerinde oy dağılımına göre HDP’nin güçlü olduğu illerde ‘evet’ oyundaki artış dikkat çekti. Bu durum bölgede AK Parti’ye destek olarak değerlendirildi. Güneydoğu Anadolu bölgesinde 9 ilden 5’i ‘hayır’ derken Gaziantep, Şanlıurfa gibi büyük nüfuslu kentler ‘evet’e destek verdi. Bölgede katılım yüzde 83 olarak belirlendi. Gaziantep’te ‘evet’i destekleyen AK Parti ve MHP’nin 1 Kasım’daki oy oranı yüzde 71.2 olurken, referandumda ‘evet’ oyları 62.46 olarak sandığa yansıdı. Gaziantep’te AK Parti ve MHP, 8.74 puanlık fire verdi. Diyarbakır’da HDP ve CHP’nin 1 Kasım’da yüzde 74.4 olan oy oranına karşılık referandumda ‘hayır’ oyu  yüzde 67.58 oldu. Şanlıurfa’da AK Parti ve MHP’nin 1 Kasım’da aldığı oy toplam 67.4 olurken, referandumda bu ilden ‘evet’e destek 3.4 puan artarak yüzde 70.8 oldu.

Rifat BAŞARAN / ANKARA

MARMARA

AK PARTİ-MHP BLOĞU 10 PUAN KAYBETTİ

17.5 milyon seçmenle en büyük bölge olan Marmara’da Anayasa tercihinin rengi yüzde 50,8 ile ‘hayır’ oldu. AK Parti-MHP bloğu açısından 10 puanlık kayıp oldu. Marmara, yüzde 89 oranla en yüksek katılımın gerçekleştiği bölgelerden oldu. 7 milyon 816 bin oyla bölgenin yüzde 50.81’i Cumhurbaşkanlığı sistemine ‘hayır’ dedi.

İstanbul başta olmak üzere 11 şehirin 8’i referandumu hayır oylarıyla tamamladı. 1 Kasım 2015 seçiminde İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Sakarya ve Kocaeli olmak üzere 11 ilin 7’sinde AK Parti önde bitirmişti. Son genel seçimde bu bölgede sadece Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da CHP birinci sıradaydı.

İstanbul’dan sonra Marmara’nın en büyük şehirlerinden Bursa’da 1 milyon 880 bin seçmenin 987 bini ‘evet’ dedi. Yüzde 53.21 ‘evet’ oyu alan AK Parti’nin bu şehirde 1 Kasım’daki oyu yüzde 54’tü. MHP ise 1 Kasım’da yüzde 12.4 oy almıştı. AK Parti’nin 2015’teki gibi seçimi önde bitirdiği Kocaeli’de 1 milyon 166 bin seçmenin yüzde 56.69’una karşılık gelen 650 bini ‘evet’i tercih etti. Bu şehirde 1 Kasım’da AK Parti’nin oyu da yüzde 56.5 olmuştu. CHP-HDP’nin 1 Kasım’daki toplam oylarının yüzde 34.6 olduğu Kocaeli’de yüzde 43.3 ‘hayır’ çıktı.

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da ‘hayır’ tercihleri CHP oylarının çok üstüne çıktı. Edirne’de yüzde 70.3, Kırklareli’nde yüzde 71.3, Tekirdağ’da yüzde 61’lik oranlar, bu illerde ‘hayır’ kanadına MHP ve hatta AK Parti seçmeninden destek geldiğini ortaya koydu.

Bülent SARIOĞLU / ANKARA

EGE

EZİCİ HAYIR ÜSTÜNLÜĞÜ

 EGE Bölgesi’nde ezici ‘hayır’ üstünlüğü ortaya çıktı. Bu bölgede ‘hayır’ oyu yüzde 60.18’e ulaştı. ‘Evet’ cephesinde birleşen AK Parti ile MHP, 1 Kasım 2015 seçimine göre Ege’de 13.34 oranında puan kaybetti. 1 Kasım seçimlerinde Ege’deki oyların yüzde 38.9’unu CHP, yüzde 34.7’sini AK Parti, yüzde 18.9’unu MHP, yüzde 7.4’ünü ise HDP almıştı. ‘Evet’ cephesinde birleşen AK Parti ile MHP’nin 1 Kasım’da bölgede aldığı toplam oy oranı yüzde 53.16’ydı. Sekiz ilin bulunduğu Ege’de Aydın, Denizli, İzmir, Manisa, Muğla, Uşak ‘hayır’, Afyonkarahisar ve Kütahya ise tercihini ‘evet’ten yana kullandı. Referandumda Uşak yüzde 47.04 ‘evet’, yüzde 52.96 ‘hayır’ dedi. Uşak’ta AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu ‘evet’ cephesinin 1 Kasım seçimine göre toplamda 17.71 oranında puan kaybettiği görüldü.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun ve MHP’nin Anayasa değişikliği görüşmeleri sürecini yürüten milletvekili Mehmet Parsak’ın seçim bölgesi Afyonkarahisar’da ise sandıktan yüzde 64.37 ‘evet’, yüzde 35.63 oranında ise ‘hayır’ çıktı. Bu şehirde ‘evet’ cephesinin kazanmasına rağmen 1 Kasım’a göre oranlar 16.03’lük puan kaybı yaşadı.

Umut ERDEM / ANKARA

AKDENİZ

AK PARTİ-MHP YÜZDE 15.54 PUAN KAYBETTİ

AKDENİZ Bölgesi’ne, ‘hayır’ damgasını vurdu. Akdeniz Bölgesi’nde sandıktan yüzde 53.84 oranında ‘hayır’ oyu çıktı. ‘Evet’ cephesinde birleşen AK Parti ve MHP, 1 Kasım 2015’teki milletvekilliği seçimine göre Akdeniz’de 15.54 oranında puan kaybı yaşadı.  Adana, Antalya, Hatay, Mersin ‘hayır’ derken, Burdur, Isparta, Kahramanmaraş, Osmaniye ise tercihini ‘evet’ten yana kullandı. Bu bölgedeki sürpriz sonuçlardan birisi AB Bakanı Ömer Çelik’in seçim bölgesi ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı MHP’de olan Adana’da oldu. Adana yüzde 42.16 oranında ‘evet’, yüzde 57.84 oranında ‘hayır’ dedi. Antalya da tercihini ‘hayır’dan yana kullandı.

Umut ERDEM / ANKARA

DOĞU ANADOLU

5 İLDE ‘HAYIR 9 İLDE ‘EVET’ ÖNDE ÇIKTI

 DOĞU Anadolu Bölgesi’nde 5 ilde ‘hayır’, 9 ilde ise ‘evet’ oyları önde çıktı. Oy kullanan 2 milyon 972 bin 153 seçmenden 1 milyon 673 bin 977’si tercihini ‘evet’ten yana kullanırken, HDP’nin güçlü olduğu illerde ‘evet’ oylarına desteğin arttığı görüldü. Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki 14 ilde referanduma katılım 80.6 oldu. ‘Evet’i destekleyen AK Parti ve MHP 1 Kasım seçimlerinde toplam 1 milyon 579 bin 310 oy alırken, CHP ve HDP, 1 milyon 69 bin 567 oy almıştı. Referandumda ise 1 milyon 673 bin 977 ‘evet’ oyu kullanıldı. HDP’nin, güçlü olduğu Van’da yüzde 9.8 puanı ‘evet’e geçti.  

Rifat BAŞARAN / ANKARA

KATILIM YÜKSEK

HALK oylamasında Türkiye genelinde 167 bin 140 sandıkta oy kullanıldı. Yüksek Seçim Kurulu’nun açıklamasına göre, 58 milyon 366 bin 647 kayıtlı seçmen var. Dünkü referandumda 49 milyon 411 bin 370 oy kullanıldı. Geçerli oy sayısı 48 milyon 551 bin 771 oldu. 8 milyon 955 bin seçmenin oy vermek için sandığa gitmediği anlaşıldı. Seçime katılım oranının da yüzde 85.60 olduğu kaydedildi.

Güneydoğu AK Parti’ye doping oldu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ‘hayır’ oyları daha yüksek çıkarken, 1 Kasım seçimlerinde oy dağılımına göre HDP’nin güçlü olduğu illerde ‘evet’ oyundaki artış dikkat çekti. Bu durum bölgede AK Parti’ye destek olarak  değerlendirildi. 

Güneydoğu Anadolu bölgesinde 9 ilden 5’i ‘hayır’ derken Gaziantep, Şanlıurfa gibi büyük nüfuslu kentler ‘evet’e destek verdi. Bölgede katılım yüzde 83 olarak belirlendi. Gaziantep’te ‘evet’i destekleyen AK Parti ve MHP’nin 1 Kasım’daki oy oranı yüzde 71.2 olurken, referandumda ‘evet’ oyları 62.46 olarak sandığa yansıdı. Gaziantep’te AK Parti ve MHP, 8.74 puanlık fire verdi. Diyarbakır’da HDP ve CHP’nin 1 Kasım’da yüzde 74.4 olan oy oranına karşılık referandumda ‘hayır’ oyu  yüzde 67.58 oldu. Şanlıurfa’da AK Parti ve MHP’nin 1 Kasım’da aldığı oy toplam 67.4 olurken, referandumda bu ilden ‘evet’e destek 3.4 puan artarak yüzde 70.8 oldu.

KAYYUM ATANAN BELEDİYELERDE AK PARTİ’YE OY ARTIŞI

2017 referandum sonuçlarının netleşmesiyle birlikte kayyum atanan belediyelerdeki oy oranları da belli oldu. 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri’ne göre kayyum atanan illerdeki oy oranlarının değişimi dikkat çekti.

Kayyum atanan illerde ‘hayır’ tercihi çoğunlukta olsa da, Kasım 2015 seçimlerine göre oylarda azalma yaşandığı görüldü.

AK Parti ve MHP bloğunun 1 Kasım 2015 seçimlerindeki oy toplamına göre referandumdaki ‘Evet’ cephesinin değişimine bakıldığında, en çok artış yaşanan iller arasında kayyum atanan Hakkari, Şırnak, Ağrı, Mardin, Van, Siirt, Diyarbakır, Batman ve Tunceli de yer aldı.

Referandum sonuçlarının belli olmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki oyların önemine ayrıca vurgu yaparak, “Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki oyların ayrıca önemi olduğunu belirtmek isterim. Partilerin halk oylamasındaki pozisyonlarını ele aldığımızda oylarda artış olduğunu görüyoruz. Bu sonucun ülkemizde yeni bir dönemin başladığını müjdecisi olacaktır.” diye konuştu. Kayyum atanan belediyelerdeki ‘evet’ ve ‘hayır’ oy oranları şu şekilde:

BATMAN EVET: %36,48 HAYIR: % 63,52

1 KASIM 2015 GENEL SEÇİM SONUÇLARI: % 68.15 HDP, % 28.38 AK PARTİ

HAKKARİ EVET: 32,53 HAYIR: 67,47 1

KASIM 2015 GENEL SEÇİM SONUÇLARI: %83.71 HDP, %12.62 AK PARTİ

DİYARBAKIR EVET: 32,42 HAYIR: 67,58

1 KASIM 2015 GENEL SEÇİM SONUÇLARI: %72.79 HDP, %21.37 AK PARTİ

MARDİN EVET: 40,96 HAYIR: 59,04

1 KASIM 2015 GENEL SEÇİM SONUÇLARI: %68.36 HDP, %28.52 AK PARTİ

ŞIRNAK EVET: 28,41 HAYIR: 71,59

1 KASIM 2015 GENEL SEÇİM SONUÇLARI: %85.53 HDP, %11.11 AK PARTİ

VAN EVET: 42,80 HAYIR: 57,20

1 KASIM 2015 GENEL SEÇİM SONUÇLARI: %65.53 HDP, %30.03 AK PARTİ

TUNCELİ EVET: 19,58 HAYIR: 80,42

1 KASIM 2015 GENEL SEÇİM SONUÇLARI: %55.85 HDP, %28.23 CHP, %11.69 AK PARTİ

SİİRT EVET: 47,93 HAYIR: 52,07

1 KASIM 2015 GENEL SEÇİM SONUÇLARI: %58.28 HDP, %36.67 AK PARTİ

AĞRI EVET: %43,06 HAYIR: %56,94

1 KASIM 2015 GENEL SEÇİM SONUÇLARI: %68,14 HDP, %26,93 AK PARTİ

‘Ortalık sakin maç izleyelim’

ANKARA Cumhuriyet Savcısı Ramazan Dinç tarafından hazırlanan iddianamede, tuğgeneral Recep Ünal hakkında tespitlere yer verildi. FETÖ’nün Hava Kuvvetleri imamı olduğu belirtilen Adil Öksüz’ün Ünal’la 25 Ağustos 2010 ile 7 Şubat 2012 arasında 177 kez; örgütün sivil imamlardan Kemal Batmaz’ın da 21 Ağustos 2010 ile 7 Şubat 2012 tarih aralığında 62 kez telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Ünal’ın, hava trafiğinin merkezi olan Eskişehir Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi’nde darbenin önlenmesine yönelik bir faaliyette bulunmadığı, saat 20.00 sıralarında hava trafiği kapalıyken “Ortalık sakinleşti, uçuşlar normale döndü, televizyonda hazırlık maçı var ise maçı izleyelim” diyerek personeli maç izlemeye yönlendirdiği kaydedildi.

Diyarbakır’dan illegal kalkan uçakları önlemek için Albay İsmail Üner’in Erzurum’dan F-16 uçağı kaldırmak için talimat verdiği, ancak Ünal’ın bu talimatı iptal ettirdiği ifade edildi. Ünal’ın 13 Temmuz 2016’da da darbeci Gökhan Şahin Sönmezateş’in Ankara – İzmir, İzmir – Ankara dönüşlü 2 adet F-16 uçağının uçuş güzergâhına, Dalaman güzergâhının eklenmesi için onay verdiği ifade edildi. Bu uçakların Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kaldığı otelin fotoğraflarını çektiği belirtildi. Ünal ifadesinde, darbe girişimini engellemeye çalıştığını öne sürdü.

İLTİCA SORUSU
İddianamede, İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı’nda 15 Temmuz gecesi Asena 1, Asena 2, Asena 3 isimli üç tanker uçağın kalktığı belirtildi. Uçaklardan ikisinin Ankara üzerinde, birinin de Afyon yakınlarında İstanbul üzerinde silahlı kalkışma eylemine destek veren savaş uçaklarına 10 kez yakıt ikmali yaptıkları anlatıldı.

İddianamede tuğgeneral Bekir Ercan Van’ın, uçak kaldırılmayacak talimatlarına rağmen, 3 adet tanker uçağını kaldırdığı kaydedildi. Şüpheli binbaşı Orçun Kuş da ifadesinde kendisine yöneltilen bir soru üzerine, “Silahlı darbe girişiminden sonra üs komutanı Bekir Ercan Van’ın İncirlik Üssü’ndeki Amerikan kuvvetlerine iltica talebinde bulunduğu ve bu hususun Amerikalı komutanlar tarafından Almanya’daki Amerikan üs komutanlarına iletildiğini, ancak kabul görmediğini duymadım” dedi.