Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı belli oldu

Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı belli oldu

ABD Başkanı Donald Trump, yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak Rehine İşleri Özel Temsilcisi Robert O’Brien’ı görevlendirdiğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, görevden aldığı Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın yerine gelecek kişiyi açıkladı. Trump sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Şu anda Dışişleri Bakanlığı’nda Rehine İşleri Özel Temsilcisi olarak görev yapan Robert C. O’Brien’ı yeni Ulusal Güvenlik Danışmanımız olarak adlandıracağımı açıklamaktan memnuniyet duyuyorum. Robert ile çok uzun süre çalıştım. Harika bir iş çıkaracak” dedi. ABD Başkanı Trump, 10 Eylül’de fikir ayrılıkları nedeniyle John Bolton’ı görevden aldığını açıklamıştı.

 

THY’den Çin uçuşları hakkında açıklama

THY’den Çin uçuşları hakkında açıklama

Bazı havayolu şirketlerinin Corona virüsü nedeniyle Çin uçuşlarını iptal etmesinin ardından Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Bazı havayolu şirketlerinin Corona virüsü nedeniyle Çin uçuşlarını iptal etmesinin ardından Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

Üstün, “Türk Hava Yolları olarak Çin’de ortaya çıkan Corona Virüsü ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İlgili kurum ve kuruluşlarla gerekli değerlendirmeleri yapıyoruz. Değerlendirmelere göre sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz” paylaşımı yaptı.

Tuncer Cengiz
 

Gaziantep’te rekor Nurdağı’ndan geldi

Gaziantep’te rekor Nurdağı’ndan geldi

24 Haziran seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 76.05 oy aldı.

Bu oran ile Gaziantep’te Erdoğan’ın en yüksek oy aldığı ilçe Nurdağı oldu.

kesin olmayan sonuçlara göre Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 bin 499 oy ile yüzde 76.05 oy oranına ulaşırken, Milletvekilliği seçiminde ise Ak Parti, 12 bin 210 oy ile yüzde 56.6 orana ulaştı. Bu sonuçlarla Nurdağı Gaziantep’te en çok oy oranına ulaşan ilçe oldu. Yüksek oy oranına rağmen ilçenin Milletvekili Adayı olan Yaşar Atılgan’ın seçilememesi ise ilçede burukluğa neden oldu.

Öte yandan Erdoğan’ın Türkiye’nin ilk Başkanı seçilmesi, ilçede davul, zurna çalınarak ve havai fişekler atılarak kutlandı. Kutlamalara katılan Nurdağı Belediye Başkanı Mehmet Yıldırır ise yaptığı konuşmada, destek verenlere teşekkür ederek, başarıda herkesin payın olduğunu söyledi.

Ali Koyuncu
 

Gökhan Gönül ameliyat oldu

Gökhan Gönül ameliyat oldu

Beşiktaş’ın A. Larisas ile oynadığı hazırlık maçında sakatlık geçiren Gökhan Gönül ameliyat oldu.

Beşiktaş’ın A. Larisas ile oynadığı hazırlık maçında sağ elinden sakatlanan Gökhan Gönül, bugün Dr. Sarper Çetinkaya tarafından başarılı bir operasyonla ameliyat edildi. Gökhan Gönül, koruyucu özel bir alçı yardımıyla takımla birlikte çalışmalarını sürdürebilecek.

Akşam içtiğiniz çay uykunuzu kaçırıyorsa…

Akşam içtiğiniz çay uykunuzu kaçırıyorsa…

‘Akşam çay içersem gece uyuyamıyorum’ cümlesinin aslında tıpta çok önemli bir testin yerine geçtiğini bildiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç.Dr. Mehmet Emre Taşçılar, “Vücudumuza aldığımız besinlerin sindirilmesinin sonucunda bazı maddeler ortaya çıkar. Ayrıca kullanılan ilaçlar ve vücutta bulunan her türlü toksin maddenin vücuttan atılması gerekmektedir” dedi.

Bu detox işlemi sırasında karaciğer de bulunan bazı enzimler salgılandığını bildiren Dr. Emre Taşçılar,bu enzimlerin hızlı ya da yavaş salgılanması sizin hızlı ve yavaş asetilleyici olduğunuzu yani yukarıda belirtilen maddeleri hızlı ya da yavaş attınız anlamına geldiğini bildirdi.Taşçılar, hızlı asetilleyiciler için genellikle bir problem oluşmadığının ancak yavaş asetilleyicilerin yavaş detox yaptıklarından bazı sağlık problemlerinin olabileceğini belirtti. Koru Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç.Dr. Mehmet Emre Taşçılar, “Bir kişinin yavaş asetilleyici olduğunun belirlenmesinin bu kişide bazı ilaçlara karşı aşırı hassasiyet gelişip gelişmeyeceğinin önceden bilinmesini sağlar. Ayrıca bazı hastalıklar ve kanserler yavaş asetilleyicilerde daha yüksek oranda gözlendiğinden bu konuda tedbir alınmasını gerektirir” dedi.

Bu amaçla en yaygın kullanılan testin kafein testi olduğunu ifade eden Doç.Dr. Mehmet Emre Taşçılar, kafein testi yapılan kişiye kahve içirilerek kafeinin idrarla atılım hızının ölçüldüğünü söyledi.

Kafeinin vücuttan atılımı yavaş ise bu kişilerin yavaş asetilleyici olduğunu belirten Doç.Dr. Mehmet Emre Taşçılar, “Diğer bir yöntem genetik analiz yapılmasıdır. Ancak her iki test de her yerde yapılmayan ve pahalı bir yöntemdir. Yavaş ya da hızlı asetilleyici olduğunuzu belirleyecek en kolay yöntem kahve veya çayın uykunuzu etkileyip etkilemediğidir. Eğer akşam vakti birkaç bardak demli çay ya da kahve içtiğinizde gece uykunuz ciddi anlamda bozuluyorsa, saatlerce uykuya dalamıyorsanız, sabaha kadar sık sık uyanıyorsanız, o geceyi neredeyse uykusuz geçiriyorsanız siz yavaş asetilleyicisinizdir” diye konuştu.

Bazı ilaçların da kafein gibi vücuttan asettillenerek atıldığından yavaş asetilleyicilerin bu ilaçları çok dikkatli kullanmaları gerektiğini söyleyen Doç.Dr. Mehmet Emre Taşçılar, “Bu ilaçlar standart dozlarda değil çok düşük dozlarda alınmalıdır. Siz yavaş asetilleyici iseniz bazı tansiyon ve kalp ritmini düzenlemek için kullanılan ilaçları, bazı antibiyotik, antidepresan ve üst solunum yolları enfeksiyonunda kullanılan ilaçları çok düşük dozlarda kullanmanız gerekmektedir. Yavaş asetilleyiciler bu ilaçları herkesin kullandığı normal dozlarda kullanırlarsa ciddi yan etkiler hatta ilaç toksisitesi meydana gelir” diye uyardı.

Bazı kimyasallar, böcek ilaçları, sigara gibi toksik maddelerin vücuttan atılmalarının yavaş asetilleyicilerde çok uzun sürede gerçekleştiğini de belirten Doç.Dr. Mehmet Emre Taşçılar, “Detox işlemi çok yavaş olduğundan bu durum mesane kanseri gibi bazı kanserlerin görülme riskini artırır” dedi.

Doç.Dr. Mehmet Emre Taşçılar sözlerini şöyle sürdürdü: “Yavaş ya da hızlı asetilleyici olduğunuz doğumda bellidir, sonradan değişmez, hayat boyu devam eden bir özelliktir. Siz yavaş asetilleyici iseniz çocuklarınızdan bazılarının da sizin gibi yavaş asetilleyici olma ihtimali vardır. Yavaş asetilleyicilik genetik olarak bir sonraki nesile aktarılır. Yavaş asetilleyicilik geni baskın bir gen değildir çekiniktir. Bu yüzden anne veya babadan birisi yavaş asetilleyici ise her çocuk yavaş asetilleyici olmaz bazılarında gözlenir.”

Behçet Aksoy

TCG Yavuz Ordu’ya geliyor

TCG Yavuz Ordu’ya geliyor

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının TCG Yavuz (F-244) Gemisi, Karadeniz Uyum Harekatı(KUH) kapsamında, 27-30 Kasım 2019 tarihleri arasında Ordu Limanı’nı ziyaret edecek.

27 Kasım 2019 Çarşamba günü saat 09.00 sularında Ordu önlerine demir atacak olan TCG YAVUZ (F-244) Gemisi, 3 gün boyunca Ordu’da kalacak. Halkın ziyaretine açık olacak TCG Yavuz (F-244) Gemisi, 30 Kasım 2019 Cumartesi günü saat 09.00’da demir alarak, Ordu’dan ayrılacak.

TCG Yavuz’un Ordu programının ilk gününde Güvenlik Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirilecek. Gemi Komutanının Ordu Valisini, Garnizon Komutanını ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanını ziyaretinin ardından iade ziyaretleri yapılacak. Gemide protokol, şehit aileleri ve gazilerin katılımıyla öğle yemeği programının ardından gemi halkın ziyaretine açılacak.

TCG Yavuz Gemisi 28 Kasım Perşembe ve 29 Kasım Cuma günleri de halkın ziyaretine açık olacak. Gemi, 30 Kasım Cumartesi günü demir alıp, Ordu’dan ayrılacak.

Yalanı gözden okuyan makine

Yalanı gözden okuyan makine

İngiliz bilim adamları yeni bir yalan makinesi geliştirdiklerini söylüyor.

Bradford Üniversitesi’nde üretilen makine, kişinin yüzündeki değişimlere bakarak yalan söyleyip söylemediğini tahmin ediyor. Bu amaçla ısıölçer bir kamera göz çevresindeki kan akışını kontrol ediyor.

Sonra bu veriler bir bilgisayara aktarılarak konuşan kişinin kaç kere yutkunduğu, gözlerini kırpıştırdığı ve dudaklarını ısırdığı gibi bilgilerle birleştiriliyor. Makinenin şimdilik yalancıları belirlemede yüzde 70 başarı sağladığı belirtiliyor. İngiliz araştırmacılar yeni yalan makinesini bu yıl içinde İngiltere’deki havaalanlarında denemeyi umuyor.

Araştırmacılar denemeler başlayana dek başarı oranını yüzde 90’a çıkaracaklarını söylüyor. Bilim muhabirimiz Matt McGrath ise yalan makinesi teknolojisinin 1921’deki ilk örnekten bu yana fazla değişmediğini hatırlatıyor. Muhabirimiz yeni yöntemin en büyük farkının yalan makinesine bağlanmayı gerektirmemesi olduğunu, bu nedenle de istihbaratçılar tarafından tercih edileceğini belirtiyor.

İngiliz araştırmacılar da polis ve göçmenlik bürosu yetkililerinin ilk müşterileri arasında olmasını umduklarını kaydediyorlar. Ayrıca buluşlarının Parkinson hastalığı ve bunama vakalarını teşhis etmekte de yararlı olabileceğini belirtiyorlar.BBC

Samsun’a 41 milyonluk Bilim ve Teknoloji Merkezi

Samsun’a 41 milyonluk Bilim ve Teknoloji Merkezi

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Tekkeköy ilçesine yapılacak 41 milyon 500 milyon TL tutarındaki Bilim ve Teknoloji Merkezi yapım çalışmalarına başlandı.

İhalesi yapılan projenin 22 milyon 500 bin TL’lik inşaat maliyetini Samsun Büyükşehir Belediyesi, 19 milyon TL tutarındaki sergi ve deney üniteleri ise TÜBİTAK tarafından karşılanacak.

İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda proje ile ilgili bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, “İlimiz Tekkeköy İlçesi Gelemen mevkisinde yaklaşık 11 bin metre karelik parselde 7 bin 500 metrekare inşaat alanına sahip olacak Bilim ve Teknoloji Merkezinin amacı; yeni yetişen nesile bilimi sevdirmek ve kolay öğrenmesi için fiziksel ve kimyasal deneylerin yapılacağı laboratuvar ortamları oluşturulacak ve buranın daha verimli olmasını sağlayacak eğitimler yer alacaktır.

Yapı içerisinde aynı zamanda eğitim seminerleri verilebilecek toplantı salonu, yurt içi ve yurt dışı sergilerin yapılacağı bir sergi alanı bulunacaktır. Yapının yaklaşık 22 milyon 500 bin TL’lik inşaat maliyetini Samsun Büyükşehir Belediyesi karşılayacak olup, yaklaşık 19 milyon TL tutarındaki deneylerin yapılacağı alandaki tüm sergi ve deney ünitelerinin tamamı TÜBİTAK tarafından karşılanacaktır. Bilim Merkezinin oturacağı alandaki zemin stabilizasyon çalışmaları, avan, statik ve mekanik proje çalışmaları tamamlanmıştır. Hali hazırda projemizin ihalesi gerçekleştirilmiş olup yüklenici firmaya yer teslimi yapılarak çalışmalara başlanmıştır” dedi.

Kenan Akyüz
 

Kargo kamyonu ile otobüs çarpıştı; 2 ölü 26 yaralı

Kargo kamyonu ile otobüs çarpıştı; 2 ölü 26 yaralı

Tem Otoyolu Düzce istikametinde meydana gelen trafik kazasında otobüs ile Kargo Kamyonu çarpıştı. Kazada otobüs şoförü ve muavin hayatını kaybederken 26 kişi yaralandı. Otoyol Ankara şeridi uzun süre trafiğe kapatıldı.

Kaza; gece saatlerinde Tem Otoyolu Gümüşova rampalarında meydana geldi. Edinilen bilgilere göre; İstambul’dan Ankara istikametine gitmekte olan Kenan Çetinkaya’nın kullandığı 38 SH 441 plakalı otobüs Tem Otoyolu Gümüşova rampaları Ankara şeridinde refujde bulunan acil çıkış kısmından dönmeye çalışan Ertan Tanrıverdi’nin kullandığı 34 JS 2596 plakalı kargo kamyonuna çarptı. Çarpışmanın etkisiyle kargo kamyonunun kasa sacı otobüsün önünde kalırken otobüs şoförü ve muavin otobüste sıkıştı. Çarpışma esnasında otobüste bulunan 26 yolcu da çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralılara ilk müdahale Düzce ve Hendek’ten kaza yerine sevk edilen acil sağlık ekipleri tarafından yapılırken, yaralılar ambulanslarla Düzce’de bulunan çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Otobüsün önünde sıkışan sürücü Kenan Çetinkaya için ise Düzce ve Sakarya Belediyelerinin Kaza Kırım ekipleri seferber oldu. Ekipler uzun uğraşlar sonucu yaralı sürücü’yü sıkıştığı yerden çıkartarak ambulansa taşıdılar. Ancak yapğılan bütün müdahalelere rağmen otobüs şoförü Kenan Çetinkaya kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Kazada otobüs şoförü ile birlikte otobüsün muavini Ali Altay’da kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
Diğer taraftan TEM Otoyolu Ankara şeridi kaza nedeniyle trafiğe kapatıldı. Hendek’ten itibaren araçlar D-100’e yönlendirilirken, otoyolda bulunan sürücülerde yolun yeniden trafiğe açılmasını bekledi.
Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.
ALİ YILDIZ – SELÇUK AKYOL

Doktorasını dondurdu çiftçi oldu

Doktorasını dondurdu çiftçi oldu

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde yaşayan Raşit Şişman (39), babasının ölümüyle birlikte ekonomi üzerine yaptığı akademik kariyeri bırakarak tarlasının başına geçti. Kolları sıvayan Şişman, Trakya’da yetişmeyen çileği 15 dönüm alana ekerek, tamamen doğal yöntemlerle Kasım ayında yetiştirmeye başladı. Trakya’nın soğuğunda yetiştirdiği 80 bin kök çileği birer birer çiçek açmaya başlayan Şişman, “Kesinlikle kimyasal ilaç kullanmıyoruz. Sadece iyi bakteri kullanıyoruz” dedi.

Lüleburgaz’da şehirden köye göçün güzel bir örneği yaşandı. 2013 yılına kadar Arel Üniversitesi’nde doktora ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde Finansal Ekonomi üzerine master yapan Raşit Şişman, babası Zeki Şişman’ın 2013 yılında kanser nedeniyle yaşamını yitirmesi üzerine ata topraklarına geri döndü. Özellikle tarım ürünlerinde fazla ilaç kullanılmasına karşı olan Şişman, babasından kalan ata yadigarı kara toprağı işleyerek, bambaşka bir hale getirdi. Doğal yöntemlerle tarım yapan Şişman, tarlasında siyez buğdayından çileğe ve lavantaya kadar çok sayıda ürün yetiştiriyor.

“Babamın vefatıyla buraya geldim”

Yıllarca kendini akademik anlamda geliştirdiğini ve çiftçilikle uğraşmanın aklının ucunda dahi olmadığını belirten Şişman, “2013 yılında tarıma başladım. Aslında bu tarım babamın, onun babasının, dedelerimizin mesleği. 2013’te babamın vefatıyla buralara geldik. Buraya döndükten sonra doktora eğitimimi finans üzerine devam ettirdim. İstanbul’da doktora eğitimimi yaptım. İstanbul Arel Üniversitesi’nde doktorama başladım. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde Finansal Ekonomi üzerine master yaptım. Babamın vefatıyla buraya döndüm” dedi.

“Bu toprakların değerlendirilmesi gerekiyordu”

Babasından kalan toprağın boş olduğu için bu toprakları değerlendirmesi yönünde düşüncede olduğunu söyleyen Şişman, “Bu toprakların değerlendirilmesi gerekiyordu. Buradaki geleneksel tarımın değişmesi gerektiğini düşündüm. Doktoramı tamamıyla dondurdum. Ablam Sermin ve ortağım Öznur’la beraber işe koyulduk” diye konuştu.

“Kesinlikle kimyasal kullanmıyoruz”

Babasını kanserden kaybettiği için kimyasala karşı olduğunu söyleyen Şişman, “ Trakya topraklarında çok fazla ekilmeyen 20-25 çeşit ürünü denedik. Burada kesinlikle kimyasal ilaç kullanmıyoruz. Sadece iyi bakteri kullanıyoruz. Aslında yaptığımız şey topraktaki vitaminlerin çözünebilir hale gelmesini sağlamak. Güneş olduğu sürece, hava şartları iyi olduğu sürece çilek Kasım ayında çiçek açıyor” dedi.

Tansu Edip Gökbudak