Doğu ve Güneydoğu’da Terörden Temizlenen Yaylalarda Ekonomi Canlandı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde terör olayları nedeniyle uzun yıllardır hayvancılığın yapılamadığı yaylalarda huzurun tesis edilmesiyle birlikte besicilik faaliyetleri tekrar başladı. Terörden temizlenenen 412 yaylanın kullanıma yeniden açılmasıyla hayvancılık faaliyeti de hız kazandı.

TERÖRDEN TEMİZLENEN YAYLALAR KULLANIMA AÇILDI

2017 yılı itibari ile terör olayları ve terör örgütlerine yönelik operasyonlar nedeniyle daha önceleri vatandaşların zarar görmemesi maksadıyla kullanıma kapatılan 18 ildeki (Bitlis, Batman, Muş, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Hakkâri, Van, Siirt, Erzurum, Ardahan, Erzincan, Kars, Iğdır, Ağrı, Tunceli, Bingöl, Elazığ) 997 yayladan 412’si güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları ile terörden temizlenerek tekrar vatandaşın kullanımına açıldı.

HAYVANCILIK FAALİYERLKERİ HIZ KAZANDI

Bölgede yaylaların kullanıma yeniden açılmasıyla birlikte hayvancılık faaliyetleri de hız kazandı. Ayrıca 705 yayla kullanıma açık olmasına rağmen vatandaşlar tarafından kullanılmıyor.

BU YIL HAYVAN SAYISI GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 16 ARTTI

Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde, yayla ve meraların kullanıma açılması ile elde edilen et ve hayvansal gıdalar, bölge halkının refah seviyesinin yükselmesine ve bölgeye ekonomik anlamda önemli katkı sağlıyor. Bölgede bu yıl yayla ve meraları kullanan vatandaş sayısı geçen yıla göre yüzde 16 artış gösterdi, Yetiştirilen küçükbaş hayvan sayısında ise yüzde 16, büyükbaş hayvan sayısında yüzde 5’lik artış yaşandı.

YAYLALARDA 6 MİLYON HAYVAN YETİŞTİRLİYOR

Ülke genelinde 6 bin 370 yaylada 340 bin 590’ı yerel 48 bin 450’si göçer olmak üzere toplam 386 bin 110 vatandaş besicilik faaliyetinde bulunuyor. Bu yaylalarda hâlihazırda 4 milyon 354 bin 965’i küçükbaş hayvan, 1 milyon 620 bin 430’u büyükbaş hayvan olmak üzere yaklaşık 6 milyon hayvan yetiştiriliyor.

Börü 3. bölüm fragmanı yayınlandı! Börü 3. bölüm ‘Çirkin olsan bile’

STAR TV’nin yeni dizisi Börü’den 3.bölüm fragmanı yayınlandı. Çarşamba akşamları ekrana gelen dizinin yeni bölümünde yine heyecan dorukta…

Börü yeni bölümü ile 14 Mart Çarşamba akşamı STAR TV’de…

BÖRÜ 3. BÖLÜM FRAGMANI

BÖRÜ SON BÖLÜMDE NELER OLDU?

İlk bölümden 3 ay sonra, 2015 senesinde devam eden BÖRÜ Bölüm 2 “Kar Gibi Beyaz” öyküsü, JÖH ve PÖH timlerinin Mardin’in kırsalında “Bahoz” kod adlı bir terörist elebaşını naklederken başlıyor. Zırhlı konvoyun başına gelecekler, timdeki herkesi feci bir tehlikeye atmak üzeredir. Kendilerini yetiştirenlere yapılan sinsi komplolara aldırmadan mermi yağmurunun altında görevlerine devam eden BÖRÜ, ne olursa olsun elebaşının naklini başarmak zorundadır. Time yeni katılan çömez Kaya ise acılarını timden saklamakta ısrarcı olmasına rağmen, hayatını emanet ettiği kardeşlerine güvenmeyi öğrenmek zorunda olduğunu anlamaya başlar. BÖRÜ, onun da ikinci ailesidir.
 

Bahar yorgunluğuna karşı bitki çayları

Mardinli aktar İbrahim Bubekoğlu, kişilerin iş yapmasını engelleyen, halsizlik, yorgunluk hissi veren bir geçiş dönemi rahatsızlığı olan bahar yorgunluğunun, çay ve şifalı bitkilerle giderilmesinin mümkün olduğunu belirtti. Bubekoğlu, “Kış aylarına girildiğinde insanlar hava değişikliği sebebiyle nasıl halsizlik yaşıyorsa, ilkbahar mevsimine girildiği zaman aynı şekilde insanlarda halsizlik görülür. Kış aylarında nasıl ki kuşburnu, ıhlamur, papatya, hatmi çiçeği karışımları içiliyorsa ilkbahar mevsimine girerken de bu karışımlar içilebilir. Bu bitkiler direnç düşüklüğüne ve halsizliğe çok iyi gelir” dedi.

“Bitkiler çay gibi demlenmeli”

Bahar yorgunluğuna karşı rezene de kullanılmasını tavsiye eden Bubekoğlu, söz konusu bitkilerin demlenerek tüketilmesini önerdi. Bubekoğlu, “Önce su kaynatılır. Su kaynatıldıktan sonra azar azar eklenerek demlik veya cezvenin içinde kaynatılır. Kaynatılmış suyun içerisinde biraz bekletildikten sonra süzülüp içilir. Çocukların bir kahve fincanı yetişkinlerin ise bir su bardağı içmesi önerilir. Bu bitkisel ilaçların herhangi bir yan etkisi ya da zararı yoktur” diye konuştu.