Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir?

Özellikle hamileliğin ilk aylarını oldukça zorlaştırabilen mide bulantılarıyla nasıl baş etmelisiniz?

Kadınlar hamileliklerinin özellikle ilk 3 ayında farklı derecelerde mide bulantıları yaşarlar. Farklı dereceler derken, kimileri hiç yaşamazken, kimileri mide bulantısından hayatını idame ettiremez hale gelir. Buna çoğunlukla sabah bulantısı dense de bu olsa olsa sabah başlayıp hiç bitmediği için olabilir. Sadece sabahları mide bulantısı yaşayan bir hamileyle hiç karşılaşmadım.


Hamilelikte mide bulantısı neden olur?

Araştırmalara göre mide bulantısı ve kusma sıklıkla şu durumlar yüzünden tetikleniyor:

Boş mide, açlık, düşük kan şekeri
Güçlü kokular
Hormonal değişiklikler ve dengesizlikler
Sindirim sisteminde hamileliğe bağlı meydana gelen değişiklikler
Yağlı yiyecekler
Fazla tatlı, şekerli yiyecekler
Vitamin ya da mineral eksiklikleri
Hareket eksikliği
Yorgunluk
Stres
Kabızlık
Hamilelik hakkında kafa karışıklığı, endişe

Mide bulantısı genellikle ilk 12 hafta sürüyor; uzmanlara göre 14. haftadan sonra mide bulantısı hala devam ediyorsa bu çözülmemiş duygusal sorunlara ya da bir sağlık sıkıntısına işaret edebilir.


Mide bulantısıyla başa çıkabilmek için öneriler

Hamileliğin ilk döneminde östrojen ve progesteron seviyeleri hızla artar. Bu dönemde beden yeni canı yaratabilmek için hummalı bir çalışma içindedir. Yeterince dinlenerek, yediğine dikkat ederek, biraz yavaşlamaya gayret ederek, hayat bir miktar kolaylaşabilir. Bunun dışında basit bir kaç önlemle mide bulantısını bir nebze de olsa hafifletmek mümkün deniyor.

Midenizi bulandıran kokulardan uzak durun. Rahatsız eden kokular her ne ise; sigara dumanı, yemek kokusu, parfüm, egzost… Bunlardan uzak durmaya gayret edin.

Yeterince hareket etmeme de mide bulantısına yol açan sebeplerden biri. Her gün 15-20 dakika açık havada yürüyüş yapmak kadar basit bir önlem bir miktar işe yarayabilir.

Evde ya da iş yerinde yardım isteyin. Evde yemeğin yapılması, daha büyük çocuklarla ilgilenilmesi gerekiyorsa ya da iş yerinde size ağır gelen görevleriniz varsa bunların yerine getirilmesi için yardım isteyebilirsiniz.

Hamilelik hakkında karışık hislere sahip olmak gerginliğinizi arttırıp mide bulantısına etki edebilir. Hamile kalmayı dört gözle beklemiş olan kadınların dahil ilk 3 aylık dönemde bu konuda şüpheleri olabilir ve bu normaldir. Bunları hissettiğiniz için suçluluk duymayın. Arkadaşlarınızla, diğer hamilelerle, doktorunuzla, terapistinizle konuşun.

Küçük miktarlarda ama sık sık bir şeyler yiyin. Protein ve kompleks karbonhidratlardan oluşan basit yiyecekler (tam buğday ekmeğine tost gibi) açlığınızı da mide bulantınızı da bastıracaktır. Sebze çubukları, ekmek üstü humus, yoğurt, tavuk suyu çorba, makarnalar, çubuk kraker gibi hafif yiyecekleri her iki saatte bir az miktarda tüketmek günde 3 büyük öğün yemekten çok daha iyi gelecektir.

Eğer dışarıda olmanız gerekiyorsa yanınızda besleyici ve rahat atıştırılabilecek şeyler taşıyın. Badem, küçük bir muz, bir elma gibi.

Şekerli içecekler ve şekerli yiyecekler kan şekerini ani bir şekilde yükselttikleri ve gerçek bir besin değeri taşımadıkları için bunlardan uzak durmanızda fayda var.

Hamile kadınlar genellikle bir şeyler içmenin (özellikle de su) mide bulantısını arttıracağını düşünür ve bundan uzak durmaya çalışırlar. Oysaki her insanın olduğu gibi hamile kadınların da belli bir miktarda su içmesi, sıvı alması gerekir. Özellikle de kusarak sıvı kaybı yaşıyorsa. İçine biraz limon sıkılmış su, taze sıkılmış portakal ya da greyfurt suları, limon sıkılmış maden suyu gibi içecekler mideyi rahatlatarak sıvı ihtiyacını gidermiş olur. Kahve ya da kutu meyve sularından içerdikleri kafein ve şeker yüzünden uzak durmak gerekir.

Kaynamış suyun içinde birkaç dakika beklemiş taze zencefil mide bulantısına iyi gelen çözümlerden biri. Günde 2 bardak içilebiliyor. Biraz balla tatlandırmak da mümkün.


Hamilelikte mide bulantısını engellemek için neler yapılabilir?

1. Egzersiz
Egzersiz yapmak sabah bulantısına en iyi gelen şeylerden biri… Kastım spor salonuna gidip ağırlık kaldırmak değil elbette ama yüzme, yoga ya da yürüyüş sayesinde harekete geçirebileceğiniz hormonlar sizi bu sorundan uzaklaştırabilir.

2. Akupunktur
Akupunktur sabah bulantıları için az çok duyulmuş bir öneri ama Asyalı kadınlar bunu yıllardır kullanıyor. Dikkat etmeniz gereken en önemli şey akupunktur uzmanınızın işinin ehli olması. Akupunktur bedene göre dikilen bir kıyafet kadar kişisel olabileceğinden tüm şikâyetlerinizi belirtmeyi de ihmal etmemelisiniz.

3. Donmuş meyve
Bulantıyı engellemek için donmuş meyvenin buzunu emmek oldukça iştah açıcı olabilir.

4. Zencefil
Zencefili pek çok formda tüketebilirsiniz. Çayını içebilir ya da yemeklerde kullanabilirsiniz. Taze zencefili çorbanızın ya da salatanızın üzerine serpebilirsiniz.

5. Nane ve narenciye kokuları
Çoğu kadın hamileyken bazı kokuların bulantılarını artırdığını keşfetmiştir. Ama bazıları da rahatlatmaya yarayabilir, özellikle de nane ve narenciye kokuları… Hoşunuza giden kokunun yağını alıp bir mendile sürerek koklayabilir, elinize ya da burnunuzun altına sürebilirsiniz.

6. Klima
Hamile kadınlar kolayca sıcaklayabilir çünkü bebek taşımak vücut ısısının yükselmesine sebep olabilir. Özellikle yazın evinizi, ofisinizi ve arabanızı mümkün olduğunca serin tutmaya çalışın. Serin ortamlarda bulunmak sabah bulantısını yüzde 40 oranında azaltıyor.

7. Kraker
Sabah kolayca ulaşmak için yatağınızın başucunda kraker, ekmek, simit bulundurmak isteyebilirsiniz. Kuru bir şeyler yemek sabah bulantısına neden olan mide asitlerini bastıracaktır. Çantanızda da biraz taşımanız hiç fena bir fikir olmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir