Gazprom, Mavi Akım’ı 15-23 Mayıs’ta bakıma alıyor

Gazprom’dan yapılan açıklamada, 15-23 Mayıs tarihlerinde Mavi Akım doğalgaz boru hattında çeşitli bakım ve onarım işlemleri yürütüleceği belirtildi.

Açıklamada, söz konusu tarihlerde, Mavi Akım boru hattından Türkiye’ye doğalgaz sevkiyatının yapılamayacağı kaydedildi.

Gazprom geçen yıl Mavi Akım üzerinden Türkiye’ye 15,8 milyar metreküp gaz göndermişti. Türkiye, Rusya’dan ithal ettiği doğalgazın yaklaşık yüzde 50’sini Mavi Akım hattından sağlıyor.

ABD füzelerinin ardından Türkiye’nin ‘uçuş’ endişesi

Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar, Türkiye ile Rusya arasındaki irtibat mekanizmasının temelinin, Rusya ile ABD arasındaki anlaşmaya dayandığını söylediler.

Özellikle Türk savaş uçaklarının, Suriye’deki El Bab’a yönelik hava operasyonlarının bu koordinasyon kapsamında yapıldığı öğrenildi. El Bab operasyonu tamamlandığı için Türkiye şu an Suriye hava sahası içinde operasyona ihtiyaç duymuyor. Ancak olumsuz bir gelişme karşısında Türkiye’nin hava operasyonu yapma ihtiyacı doğduğunda, Rusya’nın şu aşamada buna izin vermesi beklenmiyor.

Bir yetkili, “Böylesine sıcak bir ortamda Rusya’nın istemediği bir yabancı hava aracının Suriye üzerinde uçuş yapması ciddi boyutta riskli olur” dedi. Ankara, ABD’nin füze saldırısını destekleyen açıklamalar yapsa da özellikle terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD ayağında endişe taşıyor.

Bir yetkili, şu değerlendirmeyi yaptı: “ABD’nin Suriye içindeki en güçlü müttefiki PYD. Suriye içinde ABD’nin güç kazanması PYD’nin de güç kazanması anlamına gelecektir. İşin bu boyutunu da düşünmek zorundayız.”

Moskova’ya ilk mesaj: Siyasi geçiş süreci hedefi korunmalı

Çavuşoğlu akşam saatlerinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede ABD’nin füze saldırısı sonrası yaşanan gelişmeler ele alındı.

Edinilen bilgiye göre Çavuşoğlu, Suriye’de siyasi geçiş sürecini hedefleyen ateşkesin korunmasının önemine dikkat çekti. Çavuşoğlu bu kapsamda Moskova’nın Esad rejimine gereken baskıyı yapması mesajını verdi.

Çavuşoğlu, Türkiye gibi ABD’nin füze saldırısına destek veren Suudi Arabistan’ın Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr’le de telefonda görüştü. İki bakan Suriye Fikirdaş Ülkeler toplantısının en kısa zamanda gerçekleşmesinin faydalı olacağını değerlendirdi.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DA AÇIKLAMA YAPTI
Lavrov ile Çavuşoğlu arasındaki telefon görüşmesi hakkında Rusya Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaptı.

Açıklama şu şekilde: “7 Nisan’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye’nin inisiyatifi üzerine telefon görüşmesi yaptılar. Bakanlar ABD’nin Hums’taki Suriye’nin birliklerine karşı gerçekleştirdiği ve sivil vatandaşların da hayatını kaybettiği askeri eylem kapsamında Suriye’nin durumunu görüştüler. Lavrov, zaten zor olan durumu daha da zorlaştırabilecek ve Rusya ile Türkiye’nin barışçıl çözüm amacıyla gösterdikleri çabayı bozan bu agresif eylemin kabul edilemez olduğunun altını çizdi. Bölgedeki trajik olayların ve terör örgütleri tarafından kimyasal silah kullanılması olayının objektif ve bağımsız soruşturmasının gerekliliğinin altı çizildi. İki taraf da, Suriye’de barışı sağlayacak tek yol olan görüşme sürecinin devam etmesinin alternatifinin olmadığını belirtti. ”

 

 

Moskova’ya ilk mesaj: Siyasi geçiş süreci hedefi korunmalı